'

✿Terima kasih sudi singgah sini.. leave ur jejak here K.. i'll visit u later✿

Friday, April 29, 2011

Kenapa kite mesti bersabar?!


Salam Ukhwah..

Hah.. ini adalah kesinambungan dari ENTRY nih.. da bace?! belum?!! haip.. bace skang gak.. law x , xbest r kan?! ermmmm... Ok2.. da bace br leh teruskan topik atas nih.. (^_^)

Ermmm.. memandangkan zaman sekarang zaman org terkejar2 kan teknologi dan kemewahan.. aku ckp kemewahan sbb almaklumla kome.. skang smua da mahal.. semua kna duit.. kentut jek belum di cas.. sbb tu Ujang ske kentut sepah2.. hahaha.. (xpasal2 ujang yg kena.. kui3x)

Da2.. smbg topik.. maka dengan semua terkejar2 tulah ramai yg alpa akan sifat yg satu ni.. keSABARan..x sabar nk cepat kaye.. x sabar nk jd lbh advance.. x sabar itu dan x sabar ini..hurrrm mcm2 lagi lah..

Besar ganjarannye bg mereka yang menjaga sikap SABAR nih.. sudah semestinya ganjarannya adalah syurga.. seperti yang disebut dlm Firman Allah s.w.t yang bermaksud:
"Sesungguhnya hanya orang yang bersabar yang dicukupkan pahala bagi mereka tanpa batasan." (surah al-Zumar 39:10)

SABAR itu ada dihati. Apabila hati baik, wajah akan kelihatan cantik dan kita akan sentiasa dapat melihat kebaikan.. Ya bersabarlah!! kita akan merasai ketenangan dan keindahan dengan kebaikan itu.. sesugguhnya SABAR itu .. INDAH!! 
 

Jika langit hendak runtuh
Bagaimana jari hendak menahannya
kita hamba yang dibatasi takdir
di situlah noktah segala tadbir..

Betapa pun terasa pahit
Janganlah hendaknye tercalar tauhid
Sesungguhnya SABAR itu INDAH
Didikan terus daripada Allah..

Hitungkan laut kesyukuran
Di pinggir pantai kesabaran
Carilah hikmah tuailah iktibar
Sabarlah dalam bersabar..

Ujian itu penebus DOSA
Meningkatkan darjat
Bingkisan tazkirah daripada yang Esa
Bagai ombak penghias samudera!



♥...SinGGah LaGi Ye...♥

oOoOwh x sabar nk jupe ma bff....


Salam Ukhwah...

Arini aku off benornye.. saje mintak cuti.. patut da gerak ke JB nih tp sbb tuggu parcel dr SINI.. so kna r tunggu... harap parcel smpi x ptg sgt.. sbb aku da x sabar hirup udara JB.. hehehe

Adik aku yg kawen aku yg over excited.. hehehe.. mestila.. glemer u ade event besar nih.. suke2!! (^_^) 
aku ni suke bermake up.. mase ni lah aku nk meliang lentukkan tgn nih tuk conteng2 muka aku nih... nk g keje camtu?! x kuasa.. okeh!! bak kate ofismatte yg selalu dengki kat aku.. "ko tu da xde sape nk pandang da..."  ceh!!

Selain dr agenda adek aku kawen.. aku nk isi mase aku sepenuhnye dgn jupe 4 org bff aku.. OoOowh klu aku kenang2kan zaman sekolah setiap detik tuh mesti ade muke dorg r nempel... hehehe.. kate bff kan?! winduuuuuu wei kat korg!! aku ade cite skit2 ttg dorg kat SINI.. 

SPM.. Suria mase ni di SMK Teknik, Yati lak die yg snap pic nih.. hehehe sowie T!!

Harap sgt dpt lepak ngan korunk cuti nih.. bukan senang nk jupe.. lg2 bile masing2 da bekeluarga ni.. tambah lg aku n Suria ni perantau.. so harap cuti blk JB je jupe korunk.. harap korunk nk turun KL.. ermmm bz manjang.. Shera je rajin turun KL.. sbb laki die kepala giler2.. tup2 sms da kat Putrajaya.. terkezuuut mak!! eceh.... oOoOwh nk jupe gak korunk... nk gak.. nk gak!! (-_-)

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Sabar itu perlu kerana ianya INDAH!!

Salam Ukhwah..

Monink oulss!! da bgn ye? da solat?! Alhamdulillah... lebat ujan kat luar sana... dingin hingga ke tulang.. alahai.. mata bagai digam2 ye... dipeluk comforter lak tu... adeeeeeeh mmg dengkiiii!! Sabar... sabo... sabaq... hehehe

Itu ler terpanggil tuk bebel pasal isu sabar nih... bukan mudah kan nk praktikkan sifat yang satu ni.. payah!! tp itu la die sesuatu yang sgt INDAH ganjarannya bile kite praktikkan.. x caye?! cube lah try test...

"MARAH ITU MUDAH SABAR ITU INDAH"

SABAR sinonim dgn sesuatu perkara yang kite panggil MUSIBAH.. kite manusia nih mmg xkan mampu menahan musibah..  namun kite harus ingat musibah itu dtg hanya dengan izin Allah saje.. ade tertera dlm ayat sucinye (Surah Al- Taghabun ayat 64:11)
 

Bila musibah dtg menimpa, mula la fikiran bercelaru, hati resah gelisah dan jiwa kacau.. dan mula merasa diri seolah2 dalam kegelapan.. mase ni syaitan2 seronok bermain.. eeeei tatooot...

Tapi bile mempraktikkan sabar... fikiran, hati dan jiwa itu kembali stabil.. tetbe rase diri yang tadinye gelap dilimpahi cahaya. Maka benarlah seperti yang disabdakan Rasulullah s.a.w " Sabar itu umpama sinar matahari.."



Mmg sukar utk mempraktikkan sabar bila jiwa tidak kental... MC pun selalu jek MELATAH bila sesuatu musibah menimpa diri.. musibah bukan saje memberi maksud kemalangan saje yek kwn2.. setiap yang mendtgkan duka, kecewa dan kesakitan itu semua adalah MUSIBAH... jd dlm menangani musibah ini sabarla dalam bersabar.. agar dpt lihat keINDAHan sabar itu sndr... wallahualam...

Sumber ilmu: Solusi Edisi 31.. (^_^)

nota kaki: nnt MC bebel kan ttg pengertian dan cara mempraktikkan sifat sabar ni ye...sabaaaaar.... (^_^)

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Thursday, April 28, 2011

Mengenali tanda diri diminati...

Salam Ukhwah..

"Wah... die minat kat aku la..."  atau  "ea'a.. die ni mcm minat kat aku je?! atau  "die minat kat aku ke x eik?!" hah... mcm2 yang bermain difikiran tu kan??! xpasti adakah diri tu diminati atau tidak?! nak taw... jom cungkil rahsia die, selesaikan teka teki dihati tuh.... (mcm taw2 je aku... kih3x)

Hah... post kali ni nk kongsi dgn korunk.. mcm mane korunk nk taw diri tu diminati atau x?! boleh gak klu nk praktikkan.. mane la taw.. untung sabut timbul.. hehehe skang ni x timbul lah isu perigi cr timba.. sbb skang org da guna paip.. pieceeee \m/^.^\m/

Ok2.. da xsabar sgt nk mencungkil rahsia nmpknye? ade yang admire ke?! ooowh mcm tu ea.. ok meh cr kepastian...

klu korg nk taw samada seseorg tu meminati korunk atau x.. korunk crlah ciri2 yang akan aku kongsikan dgn korunk kat bwh ni....

  • Cari cara mendekati -  org yang minat korunk tu dengan sengajanye buat2 bertembung dgn korunk, menegur korunk walaupun dihadapan kwn2 korunk, mengajak korunk utk buat aktiviti bersama mcm ajak tgk wayang ke, ajak makan ke atau ape2 lagi lah..dorg ni biasanye malu tuk meluahkan perasaan jadi dorg buatla mcm2 reason tuk dpt bersama dgn korunk.. hehehe
  • Perlihatkan melalui bahasa tubuh - X taw mcm mane bahasa tubuh?! ok.. meh aku bgtau.. biasanye bahasa tubuh xboleh menipu.. cth mcm dr lirikan mata, pertuturan bahasa, senyuman dan penampilan bile bersama korunk.. antara paling jelas seperti bile korunk bercakap die akan memandang tepat ke mata korunk, bile korunk bercakap die akan mendengar dgn sgt tekun, bg yg free hair (x bertudung) mula la main2 rambut sepert menggulung2kannye malah secara otomatik die tertiru cara korunk cth korunk letakkan kedua tgn atas meja.. mereka juga akan tetbe mengikut cara tersebut.. hehehe
  • Sanggup luangkan masa - bile kite tidak menyukai seseorg itu biasanye bosan mcm mane sekali pun kite akan menolak utk keluar dgn die kan? kontra la pulak dgn mereka yg meminati kite ni.. br sebut jom.. cepat2 die jwb ok!! padahal diri tu sbuk nk mampus.. hehehe
  • Ingin tahu semuanya - biasanye mereka yg minat kite akan sbuk nk taw semua hal kite termasuk la hal keluarga, benda yg diminati, smpikan  makanan n mnuman kegemaran pun disoal siasat.. hehehe
  • Cemburu - biasanye mereka yang meminati kite secara diam2 nih akan menonjolkan sikap cemburu  tanpa mereka sedari.. law xcaye korunk leh test dgn memuji2 org lain..yg same jantina dgn die la kan..confirm tetbe dtg angin monsun bile anda tegur die blk.. x pun dr nada suara.. korunk mesti boleh cam punye la.. hehehe
  • Merancang masa depan - hah! ni tanda paling kronik r.. dgn gamblenye mereka akan tetbe bercerita ttg simpanan mereka, masa depan, soal anak2, soal rumah dan sebagainye lah..hahaha itu tandanye die nk menikmati smua tu bersama korunk la.. hehehe
Ok.. info ini aku dptkan dalam majalah minggun wanita edisi 1-7 April 2011.. br je lg.. aku nk sharekan sbb aku rase 95% tepat la.. agaknye penulis die buat survey kot.. knape aku kate 95% tepat.. sbb pengalaman aku di approach lelaki ketika belajar n keje dulu.. mcm ni lah.. smpi naik rimas.. hehehehe
 
So pasni korunk leh r perhatikan gerak geri sahabat disekeliling korunk.. law pelik2 n ade tanda2 cam kat atas ni.. confirm die ske korunk.. cube try puji die depan2.. mesti tersipu2 malu.. abis blushing satu muka.. auuuuww malu la u ni.. kah3x!! ♪♫•*¨*•.¸¸❤¸¸.•*¨*•♫♪

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

alooo cian... first time g PWTC??

Salam Ukhwah...

Monink... hehehe.. sukenye.. arini semangat bangun... sbbnye aku ade tugas yg x rasmi yg boleh lari dr kusi meja aku kat ofis tuh... 

Bukan ape.. aku klu g ofis tuh... dr kul 8 smpi la kul 5 aku duk melekat depan pc..  ofis aku crowded giler dgn manusia yg jarak antara kami x sampai ler 50 meter pun.. huh!!

Arini aku telah diberi peluang oleh Puan pengarah utk menyertai lawatan pameran buku antarabangsa di PWTC tuh... hahaha... psssssst ni adalah kali kedua aku ke PWTC.. pertama kali aku g mase aku umur berape eik?!  hurmmm xhingat la.. yg pasti masih mumaiz... hehehe

Tp pada aku ni umpama first time la aku g.. sbb aku mmg lupe ingatan langsung mase aku g kecik2 dulu.. mase tu parents aku bwk ntah ade event ape aku pun x hingat.. terukkan aku?!  la ni.. br aku nk tgk betul2.. 

ea.. ok lah.. aku da lambat la... kang x pasal bas jabatan tgglkan aku.. huhu babaaaaaai...

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Wednesday, April 27, 2011

Alaaah..benci btul blog nih!!

Salam Ukhwah....

Hehehe... ade jek nk di post yek.. aaargh x kire.. xkire.. blog aku, aku punye suke la.. hehehe tp kan.. ade blog ni da buat aku sugul la.. lemah jek.. rase mcm terbang segala mood ptg nih.. dengkiiii r die kat aku... 

Mgkn da mmg sifat azali die mcm tu kot.. mmg la.. klu tgk blog die pun da boleh knal identitinye.. (ape la aku nih).. klu korg x geram ke??! meh2 aku cite...

kalau korunk tgh lapar la kan.. pastu ptg2 terik mcm nih.. walaupun dlm ofis aku ni berekon, itu x memberi makna pada aku tika aku tgh lapar.. berekon lg lapar wooo... pastu tgk pic bwh ni.. grrrrr!!


leleh2 air liuq aku nih...
tu lah die.. itu la yg die buat ptg2 ni... bg aku kecoq.. eiii da la aku ske giler triffle nih.. bile buat sndr manjang x jd jek.. iiiish.. geram taw!!

Ya Allah.. siapa la aku ni.. hanya hambaNya yang kerdil lagi hina.. siapa la aku utk membenci mane2 kejadianNya.. Astagfirullah al-aziiim.. sumpah aku x benci die.. yang aku benci sbb aku x dpt rase triffle tuh... aaargh!! nk taw dr mane dtgnye triffle tuh... hah... tu la dr air tgn Pn. Azlita Aziz... rajin giler puan ni memasak ye.. sy pun rajin tp sy x taw buat... hehe poyos!! klu buat mesti jd triplek... hehehehe (eleh jd jugak.. korunk?!)

Jom2.. kite amik resepi die.. nnt leh try buat, org kg aku kata practise make perfect hehehe.. Pn Azlita ni baek taw.. kongsi resepi ngan kite semua.. TQ Puan.. (^_^) Jom amik resepi kat SINI...

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Kena review.. terharu maaaaak?

Salam Ukhwah..

Fuuurh... settle sudah segala keje mencatit minit td.. ooops bukan sekadar tu saje ye.. lepas catit kna la edit as laporan ok.. aduuuuh br nk terkinja2.. potong stim betullah!! (-_-)

Amik mase jap sebelum nk berperang ngan minit mesyuarat td.. bukak luvly page nih..hehe haruuuus... jenguk shoutbox.. ea'a ade org bg pesanan la... " Adah da review blog MC.." uiits.. berpura2 terkezut jap.. menci r kena review.. aku tipuuuuuuuuu.. ok!! hehehe.. dgn sepantas kilat aku klik blog adeq manis nih.. SINI ye...



Alaaaaah terharunye (╥_╥) aku bace komen die tuk luvly page aku yg x seberape nih.. a zillion thanx to kamooo adeq manis, Adah.. pada MC biasa2 jew luvly page MC nih.. tapi law Adah da sgt suke, MC boleh kate ape kan.. eceh.. tgk MC da perasan.. hehehehe

Benornye Adah MC ni mmg garang orgnye.. x caye?! ermmm x caye xpelah... hehe.. sbb tu MC amik tajuk link mcm tu sbb MC ni dgn anak2 mmg mcm monster.. suke jegil mata pastu sergah dorg kuat2.. haha .. cara MC bergurau dgn mereka pun MC suke jerkah pastu kejar dorg bile dpt MC gigit betis atau montot dorg...hehehe (buwok giler perangai aku nih) (╯︵╰,)

Kawan2 klu rase nk direview oleh adeq manis nih... sila lah jenguk blog beliau ye.. da jenguk tu berilah sepatah dua kata tuk die dlm n3 tuh... jgn sbok nk direview tp x nk review blog org.. haip!! x baek taw itu macam.. tgglkan la url korg dlm mane2 n3 die.. die ni baek hati taw.. xksah jew nk review blog sape2 asalkan anda mengomen, skit pun xpe... ok!!

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Gini ler kalau...hurmmm

Salam Ukhwah...

Monink oulsss!! sonoknye dpt sambung tdo.. best ler surirumahtangga sepenuh mase tuh.. aargh jeles ko, aku ni bgn2 da kecoh kacah siapkan diri nk ke ofis.. xpe2 best gak.. kurg2 ade aktiviti.. sbb surirumah tuh pasni kna bgn gak kan?! xkan nk tdo smpi besok.. hehehe pieceeee.. \m/(>.<)\m/

Td agak lewat r kuar.. walaupun aku da tau keadaan ini...


ni kire ok la.. subuh2 td lagi lebat siap ade guruh2 lg.. naseb on the way ke ofis da agak reda n renyai2 jek... tapi dalam keadaan renyai2 tu mmg x sah klu x jd gini... 



Jammed... naseb x teruk sgt n sempat ler aku punch kad td.. hehehe... biasa law ujan akan jammed sbb simpang lebuhraye silikon ni terlalu dekat dgnn susur keluar dr bangi tuh.. so dorg x sempat nk merancang perjalanan.. ok2 aku paham.. so bg laluan... sbb jap lagi aku lak nk menyelit.. risau wooo lau jupe driver mcm dlm ENTRY nih.. thanx EB sbb nk share... i knoe sharing is caring.. caring is loving...(^_^) kang x pasal aku bukan ke bangunan Minlon tapi ke Hospital Serdang lak.. nauzubillah minzalik.. xnaaaaaaaaaaak!! (╥_╥)

K lah.. aku ade tugas besar rini.. kna catat minit Mesyuarat Bulanan.. aduuuuh bertempur ler aku ngan ntah pape topik yang aku sndr x paham kang... ngehehehe~~

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Tuesday, April 26, 2011

Ben Ashaari kena tembak.. aku kna jawab..huhu


Salam Ukhwah...

Adeeeh.. payah2.. payah law tumpang populariti org nih.. sape2?! bukan sape2 ok.. tp aku la.. ENTRY aku ni telah mengundang kontroversi la plak.. masalahnye kontroversinye tuk mereka yang x bersalah.. law tuk aku ok la kan?!

Ade jugak ye.. yang bace tajuk entry je pastu terus buat assumption.. weeei malu r mcm tuh.. law berbaur fitnah da mendatangkan dosa beb.. xnk kan kumpul dosa??! bukan dosa dgn Allah saje taw malah dgn tuan punye badan.. maka dgn itu harusla mohon ampun dgn empunya diri yang difitnah.. cepat!! g mintak ampun wahai adek.........

nk tau kisah nye... nih kat bwh ni ea.. korunk bace sndr la.. 









Da.. aku malas nk edit2 lg.. penat wei.. cukop la tu.. korunk mesti fahamnye... sbb aku taw korunk bijak2 belaka.. nk2 pengikut setia sifu Ben Ashaari tu kan.. 

Biar aku terangkan sekali lg disini... ENTRY aku nih.. xde kaitan langsung dgn Ben Ashaari ok!! Ben itu org lain.. kebetulan nama mereka sama.. itu sahaja!! okeh....

p/s: Wahai adik2ku sekalian.. hidup ini penuh teka teki.. silap teka kite berdosa.. silap teki boleh mati.. jadi hati2 dijalan raye.. majulah sukan untuk Negara.. yeay!!

hah!! da puas bergosip... support Sifu aku kat SINI... OK!!

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

BEN ASHAARI KENANG MASA SEKOLAH

Salam Ukhwah...

Best segmen kali nih.. best sbb ade beberapa kenangan yang aku xkan mgkn lupe mase zaman sekolah dolu2.. oops sebelum tu knala patuhi syarat nk masuk segmen org nih.. korg nk join korg klik banner abg Macho ni ea.. 



syarat kedua.. pe lg buat karangan kenangan zaman sekolah la kan.. hehehe xkesah la kan pahit atau manis.. tp pada aku smua pun manis.. walaupun kenangan ni adalah kenangan aku dilempang cikgu.. hahaha.. jom2 ikuti kisahnye.. layaaaaaaaaan...

Aku adalah seorg pelajar yang agak nakal.. klu tgk sekali imbas org kate mcm muka budak parit la.. ketika tu perangaiku ala2 tomboi.. aku bukan kesah dgn penampilanku yang klu dikenang blk tersenyum aku sorg2.. alahai selekehnye aku... (^_^)

Geografi adalah satu subjek yg sgt aku meluat tetapi terpaksa aku fokuskan sbb Cikgu Meow ni sgt2 la garang.. (kitorg gelar die cikgu meow sbb muke die garang mcm kucing nk bercakor).. 

Die suke membebel.. pastu bila suh salin nota biasanye cikgu2 akan tulis di blackborad kan?! tp die x.. die suke bace.. so kitorg kna tulis satu2 yang die bace.. bangang giler aku rase mase tuh.. huh!! tp mase die dok bace mase tu lah aku conteng2 dlm buku nota.. ngehehehe

Tika aku sedang menconteng2 buku tuh member sebelah ni sbok praktik flying kiss style Jadim.. korg ingat x drama melayu mase tu heronye adelah Rashdan dan Eizlan Yusof.. tajuknye Jaguh.. ala kisah main2 badminton tuh..
Aku pun mencelah.. ajar die style yg betul si Jadim buat.. tup2.. mase aku buat tuh Cikgu Meow ternmpk.. aduuuus kantoi sudah.. mase tu kami bertiga.. jiran sebelah n jiran depan meja aku.. tetbe memetir suara Cikgu Meow nih...
Cikgu Meow: " Wei... korg bertige tu buat ape?"
aku: "Eh xde... kitorg salin nota nih.." sambil aku jungkitkan skit buku nota aku yg penuh dgn lirik lagu tuh.. hahaha...
Cikgu Meow: " Korunk ingat Cikgu x nmpk ape korunk buat? korunk tiga2 kedepan cni!!"

Aku n the gang pun bertolak2 ler jalan kedepan.. malu la siot.. sbb berdiri memaling ke pelajar lain.. 
Cikgu Meow: " korunk tunjukkan pada kwn2 lain korunk buat ape td, skarang.. buat sorg2!"

Aduuuh.. malu giler nk mampus.. siyes.. mase ni aku ingat aku da mcm wayang opera tu kot.. pucat n tambah merah2 kat pipi, dahi n dagu...hahaha
aku try lawan lg.. "mane ade kitorg buat pape cikgu.. kitorg salin nota.. pastu td sy sisingkan lengan sy skit"
Cikgu Meow: " ko jgn nk menipu.. cikgu nmpk terang2 ape ko buat.. kang sorg2 cikgu lempang"

Aduuh.. aku da xleh nk pretend.. sbb mmg terang2 die nmpk ape aku buat.. hahaha.. Tup2.. pang.. pang... pang... tetbe kna sorg sekali.. peeergh.. naseb aku yg last so momentum x r kuar sgt.. yg member sebelah kna dulu.. mau menyala muke die.. naseb xde belang 5 jari tu je..  law x.. ko tunggu la Cikgu Meow.. law tayar ko x pancit 3.. at least 1.. hahaha..

Dan korunk nk taw.. lepas dilempang kitorg dipaksa gak buat flying kiss style Jadim tuh tanpa berenti smpi la kelas abis.. malu siot.. abis je kelas rase mcm nk menyorok bwh meja.. hahaha pengajaran!!

Itu la die... kisah yg aku x bleh lupe n xkan lupe... kelakar giler la siot bile dikenang blk.. sebenarnye byk lg kisah aku lawan2 cikgu ni.. sbb tu aku skolah x pandai sgt.. SPM pun aggregat belas2 jew.. budget nk 10A la kan.. haha petwuuuuui... 

Uishh panjang nye cite... ni da mcm 1000 patah perkataan jew.. keh3x.... 

p/s: moral of the story.. sayangila guru anda supaya pelajaran anda diberkati.. Guru2 adala tangga tuk anda menuju ke puncak cita.. pieceeeeee.. \m/(>_<)\m/

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Waaah header baru la... comel!!


Salam Ukhwah...

Alhamdulillah... kenyang sudah.. lunch arini Pn. Bos 2 melanje.. hehehe tq Pn. Bos 2.. alah mkn simple je.. aku order mee hailam n lai chi kang.. sodap.. x snap pic la..  malu aih.. oghang ghamai td.. (^_^)

Ok2.. mcm biasa.. pas lunch buat bw.. g SINI.. waaah header da bertukar... comel.. mgkn da lame die tukar cume aku br perasan hehehe.. aku law buat bw.. aku terus klik kat tajuk n3 then klik komen then klik tanda x kat atas tuh... hehehe.. jom tgk header sape la tuh yg comei tuh..



Jeles la tgk kwn2 pandai buat header camtuh.. MC nk la jugak.. antara korg ni xde ke nk offer MC tuk buat header MC camtuh.. transperance header.. cute.. suke sgt.. huhuhu pueh belajor.. tgk mcm2 tutorial tp hasilnye hareeem.. hurmmm.. 

Ok lah.. kna offline.. ade meeting PERKISA, Jabatan jap lg.. jupe di FB.. ea'a.. da add MC lum?! hah.. add cepat!!

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Dah la Ben.. berentilah ngorat aku!!


Salam Ukhwah...

hah.. aku nk post n3 hangat nih.. sehangat mentari terik kat luar sane.. eh?! mendung ea.. oowh aku maksudkan terik matahari kat kg halaman aku, JB.. hehehe.. Mr. Ben ngorat aku?! (-'_'-)

Pelik la.. ramai2 anak dara kat luar sana.. kenape la mak dara nih yg ko kenang2 kan?! ko bukan x taw klu aku da berkawen.. da beranak pinak pun.. haih.. xpaham!! mmg sukar tuk paham perangai org nih.. tp bukan ko pun da kawen ke?! bukan ko pun da beranak pinak ke?! ea'a.. ko jgn nk bikin kontroversi.. aku x sukeeee.. sebelum En. Hubby bertindak.. baeeek ko amik langkah berjaga2.. (︶︿︶)

Psst.. psst.. korunk jgn salah faham ea.. ini xde kaitan dgn Ben Ashaari yg fofuler tu okeh!! ini Ben yg x fofuler.. hahaha.. kebetulan pangkal name diorg same.. hehehe.. saje nk post guna pangkal name tuh.. heheh Sifu Ben Ashaari... chak!! pieceeeeeeeeee...\m/^_^\m/

Haih.. letih la layan benda2 mcm ni.. tp... aaargh korunk layan dulu ler kisah nye.. 

psst..psst.. samakan name diorg?!

Haih.. mula tu mmg aku pelik bin ajaib.. tetbe je die pm aku kat fb.. selalu die buzz je kat kotak chat tu.. aku pernah update kisah aku tentang hal ni dalam ENTRY nih.. kire mcm sama tp x serupa la.. hehehe~~

klu korunk x pelik ke?! kwn yg selalu dok chat mcm biasa ngan korg tetbe pm ty kabo bagai.. pastu tgk.. bile layan skit.. melalut pulak.. hurmmm fenin!! (╯_╰)

Ok.. pape pun aku da jlnkan kewajipan aku tuk Sifu aku tuh (sanggup aku hack FB) hello2.. bukan bodek taw.. aku nk support je... mestilah support.. Sifu aku.. suke ati aku la!!  ngehehehe~~


♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Review Blog: sweet, cute.. suke sgt!!

Salam Ukhwah..

Monink!!! arini smpi je ofis ade kelam kelibut skit.. sbbnye Pn. Bos pepg da tercongok kat depan partition kwn nih.. aku blum duduk.. br nk letak handbag da dgr bunyi "Su.. ade borang fax x?" aku dgn kalut2 tu pun jwb ler.. "alamak, sy x sure ade ke x.. nnt sy tgk ea"  ape da aku nih.. file sndr dlm pc pun x taw.. bukan x taw la tp x sure.. hehehe

Ok2.. xnk meleret ler.. pas abis semua keje yg diminta tu.. aku duduk diam2 bukak luvly page nih le.. hehehe.. buat bw.. eh tajuk die menarik.. AKU SUKE BLOG BUDAK KECIK NEHHH!! aku buka dr ENTRY nih..

Biasanye klu dr Sifu nih komen die amat aku suke.. jelas, terang n direct.. suke mak! jom review blog budak kecik ni eh...



Knape pggl die budak kecik?! hello... bukan sbb die kecik taw.. sbb aku pun x taw size sebenar badan die.. ni first time jupe dlm alam maya nih.. hehehe.. die br pas amik result SPM la....

peeeergh!! aku cam x caye bile tgk blog die... x caye.. korg masuk r tgk.. klik SINI atau kat banner die je tuh.. smua widget die buat sndr woooo.. dan die pun x kedekut ilmu.. ade bg tutorial.. law korg nk tuntut pape leh selalu view page die..kan2?!

Pada aku.. blog die sgt comel, cute n sweeeeeeeeet.. bijak2.. tgk posed2 die smua guna slr.. adeeeeh menyampah sgt!! sbb aku dengkiiii...pieceeeeeeeee..(^_^).. Sifu bg markah 4/5... aku nk bg lebih skit 4.5/5.. hahaha.. sbb aku teruja sesgt tgk widget2 n background die tuh... hehehe..  

Selamat berblogging ye cayunk!!

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Monday, April 25, 2011

BEN ASHAARI suruh teka harga durian ini!

Salam Ukhwah

Hah.. aku giler doyan.. aku x leh nmpk doyan.. tapi aku x gheti nk teka rege doyan.. sbb aku tau makan jew.. huhu.. xpelah.. aku nk jugak join segmen abg. Ben nih.. mcm best je.. teka2 jew.. mane taw kna naseb.. hehehe.. korg nk join klik banner die yg control hensem tu ea... (^_*)



♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Saya nak jadi kawan vespa degil!!

Salam Ukhwah..

hah!! jgn terperanjat, terkezut n jgn melatah dulu.. aku bukan seorg yg mereng tp agak jugak la.. hahaha pe kejadah aku nk berkawan dgn Vespa plak nih??! hello2.. ini la dunia blog.. guna nama samaran yg mudah dikenali.. knape die nk org pggl die Vespa degil?! itu korunk kna la ty die sndr k.. ni aku join segmen Vespa Degil Friends.. nk tersenarai dlm bloglist die.. hehehe korg nk gak tersenarai?! sbok taw.. eceh.. merajuk lak.. gurau jew r.. korunk klik kat banner die tuh ea..


Ok.. antara syaratnye.. mudah aje.. suke aku syarat mudah2 nih.. hehehe kna bg kata2 azimat buat si Vespa Degil nih.. ok.. En. Vespa dgr nih ye..

Tahniah MC ucapkan kerana da berjaya collect follower seramai tuh.. bukan suatu yg mudah ye.. dlm mase 4 bulan da leh kumpul 400... chayok2!! MC nih 4 bulan gak tp br 300.. mcm mane nih?! sile tambahkan follower MC.. hehehe...

Selamat berbelog ye.. sama2 kite meriahkan dunia blogging nih.. sbb dr sni kite byk dapat pengajaran, pengetahuan n pengalaman.. ooops da la tuh.. penat r bebel.. last but not least.. Semoga berjaya buat crowd sndr k... aamiiin.. (MC pun nk jugak.. hehehehe)

Ok.. pastu kna tag sorg kwn... aku nk taaaaaag.. ermmm
IbuDarwisy ofismatte ku..

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Rilek r.. xyah nk poyyyos ok!!

Salam Ukhwah...

Grrrr... 10sen tul.. x leh tgk aku senang.. br nk jejalan jenguk kwn2.. bukan sng aku nk amik kesempatan.. mase ni lah.. mase itu emas ok.. law x pandai amik kesempatan.. abis la.. abis jahanam hidup aku.. eik?! ape kes lak ni.. hahaha jgn amik port ye korunk!!

Pn. bos aku xde nih.. mggu ni aku dpt jupe die ari khamis je.. bukan nk suke r walaupun sebenarnye aku sggggggt sukeeeee.. hehehe.. bagus Pn. bos.. teruskan ye.. statement berani la siot.. pssst.. aku taw die x bace pun n3 nih.. hehehe..law bace.. jahanam la aku!! tlg jgn follow sy ye Pn. Bos!! at ofis u bos.. at here i'm the bos.. kui3x!!

Tp ade bayang2 bos la plak kat cni.. alahai.. toksah la.. toksah nk susah2 kan diri show kat people yg ko tu sgt kompeten ok.. aku pun kompeten gak.. tp bile ade keje.. ade BOS.. hehehee.. rilek r.. sempoi2.. buat keje pelan2.. ape ko ingat aku nk bw je kew sehari suntuk kat ofis nih.. pale otak aku pun fenin la.. 

Ape kes nih?! BANGUUUUN!!!

Da la.. malas nk amik port.. ske ati aku la aku nk buat pe.. ko buat pape pun, ade aku kesah?! aku bukan seorg yg jujur okeh.. paling bangsat aku bukan barua kat sni.. lalalalala~~ Pieceeeeeeeeeeee...

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Aku dan Yuyu Zulaikha

Salam Ukhwah...

Camat pg smuaaaaaaa... hehehe.. arini aku bgn dgn agak keletihan.. rase mcm malas nk bgn r.. eeeeeh xbleh.. kna bgn gak pasal kna g keje kan.. (-_-).. nk hapdet story ni pun semlm x sempat la.. huhu.. semlm punye cite.. law korg nk taw.. jom2 layaaaaaaaaaan..

Aku semlm minta En. Daddy merambu ke MId Valley.. lame giler da aku x kesini.. org kate tempat jatuh lagi dikenang inikan pula tempat bercinta.. ahahaha.. (sssssh.. ini rahsia..tika tu dgn kekasih gelap..) haip!! itu dolu punye cite k.. 


Bile nk smpi nih Mummy?! Ariq da bohsan la... Jap lg la sayunk..da nk smpi laaaa.....

Yeeargh.. itu die tmpt yang ku rindu, eceh.. geli2 aje..  dulu study selalu gak rambu kat cni tp nek train jew..huhuhu

smpi2.. mencekik dulu.. ni kat Food Garden.. suggest sgt kat korg mkn roti cheese n sausage mushroom nih.. peeerg heaven ko!! rege murah jew.. rm3.80.. aku ckp murah sbb ade cheese n sausage.. lagipun menu nih aku belum jupe kat mane2 mamak diluar sane..okeh!!

Mane2 mall law ade kiosk ni mmg wajib singgah tuk bujang sorg nih.. huhuhu jahanam duit Mummy.. tp xpe sbb citarase kita same... so anak beranak layaaaaaaaaan...

lepak kat B & R bagi sekali si adik mamam, Ariq.. cian.. Mummy sopink2 tp lupe mase sudah time tuk anak Mummy sorg ni mamam.. huhu sowie sayaaaaaaaaaang... oops.. semlm cume dpt beberapa toys tuk Ariq n layan Along main games.. lain2 hanya window sopink.. wink2!!
Eh.. korunk... korunk jgn salah faham ye.. jgn r mara dulu.. aku taw tajuk n3 xde kna mengena ngan si Yuyu tu.. saje jek nk tumpang glemer Yuyu.. Yuyuuuuuu.. jgn mare Mummy ea... nnt!! nnt Mummy jelaskan.. hehehe.. 

Benor2nye gini.. aku ke Mid Valley dgn bermake up abis2 an... konon2 nk celen la make up si Yuyu la kan.. ceh.. Ko ingat ko je ke leh make up camtu Yuyu.. Mummy pun bole ar.. walaupun mummy make up x secantik ko kan.. tp ok lah.. Mummy rase cam Mummy cantik jew.. hahaha.. cantik pe?! sila angguk cepat2!!


Amacam?! hehehe....

Ea'a.. x bole tiru2 ea.. x laaaah... x tiruuuu... ni make up versi MuMMy CHoMell.. Comel kew?!! Pieceeeeeeeeeeeee...

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Saturday, April 23, 2011

BEN ASHAARI CARI BLOG LAH !

Salam Ukhwah....

Ptg2 sabtu yang membosankan.. duk umah seharian.. mmg bikin fenin.. bukak lappy.. buat bw lg beeeesh.. ermmm Mr. Ben buat segmen.. nk join r.. lame da xjoin sbb bz.. bz.. n bz... ngeheheh.. cam biasa.. nk kongsi ngan korg tuk tambah rakan2 blogger.. tambah rakan okeh!! 

Korg nk tambah rakan korg klik kat banner tuh.. tp sebelum tu.. kna klik button follow aku r, kate nk tambah rakan kan?! so ber'rakan' la ngan aku dulu.. ngehehee..


 kna ikut syarat la pulok.. Ok2.. syarat2nye.. kna buat karangan.. hah?!! karangan.. adeeeeeh tambah fenin aku.. kecoh r Mr. Ben nih.. nk karang2 bagai.. jap2 aku pkir.. oops.. karangan berdasarkan tajuk k.. n tajuknye....


Siapa yang mempengaruhi anda untuk membuat blog dan siapakah sumber inspirasi anda?

First of all.. aku nk ucapkan terima kasih bebanyak kepada berita harian kerana telah mewujudkan artikel tentang pendapatan blogger pada awal Januari yang lepas.. ketika itu berita harian memperkenalkan blogger yg menerima BE dr nuffnang sebyk rm12k.. dia tentunye seorg yang agak glemer fikirku ketika itu.. nk taw siapa die.. die la RedMummy... 

Dan setelah membaca dan meniliti fakta yang diberikan dlm artikel tersebut membuatkan aku teruja untuk berbelog (mase tuh dlm mate aku ade nih $$$) walaupun sebenarnye aku da lame tahu ttg blog...

Inspirasi aku dlm dunia belog ni x lain dan x bukan adalah mereka2 yang telah mempunyai beriban2 follower.. malah berpuluh riban pun ada.. aku sgt teruja.. bile tgk follower mereka seramai tuh... membuatkan aku berebut2 utk mencari follower.. haha.. sbb aku dengkiiiiii dgn mereka.. 

Tetapi aku sedar aku hanya bermimpi disiang ari.. dr berape rat nk ke rib tuh alahaaai.. x dapek ler jang nk kejar omak!! tunggu la belog jang nih sethn duo lg.. juta2 jang cari mak.. (mimpi jap..) 

itu ler jawapan ikhlas dr aku k... Mekaceeeeh!!

p/s: aku hanya seorg perantau.. loghat aku adalah loghat yang aku dongar2 org sebut aje.. law ade salah n silap ampunkan la aku ye.... pieceeeeeee!!



♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Friday, April 22, 2011

Blogger kna kreatif???

Salam Ukhwah...

Knape r rase sengal je pg nih? mcm nk demam pun ade.. hah!! tu lah.. dok pulun doyan ari2.. rasekan, pastu mnum air masak segelas dua jek.. amik ko.. panas dalam la!! aaaarggh.. sakeeeet!!

Da berape ari aku x hapdet luvly page nih, sbuk r.. sbuk dgn urusan tuk sempurnakan majlis APC, Jabatan.. JK je.. x layak lg dpt APC tu.. cuti, mc, time off bagai.. mmg x layak r kan?!

Pg nih ofis agak sunyi.. ramai g kursus.. aku pun merajinkan diri buat bw.. bw pun da lame x buat nih.. huh!! ermmm.. so far blog2 yg aku singah mmg x membosankan.. kreatif sesgt.. n ade yg buat lawak dlm maksud tersirat.. huhu.. terer betul la dorg nih..

Aku?! mane la aku ni kreatif nk buat mcm dorg.. duk bebel je boleh r.. tp law meleret org pun bohsan kan?!ermmm... nnt la.. aku pkir2kan benda yg kreatif.. (ni yg lemau nih..huh!!)

K la.. nk share tu jew.. law korg nk traffik uv tinggi silala kreatif kan diri.. dan aku?! akan belajar dgn lbh giat dan bersungguh2 utk men'kretip'kan diri.. bile org ske baca.. baru leh kejar traffic kan?! sape yg untung.. hehehe..

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Tuesday, April 19, 2011

Da x nk follow.. OK TQ !! (^_^)


Salam Ukhwah...

Arini sebak rase.. yelah mane x sebak.. dpt menyelak kekhilafan diri yg rase dekat sebulan jugak la berlaku tp br sedar arini.. (T_T) aku cume manusia biasa yg kerdil lg hina.. (-,_-)
Xpelah.. cukup la dgn kekhilafan yg aku buat tu.. dan aku akan tebus blk demi ketenangan diri ini.. tp ade satu lg berite yang x best aku dpt.. rase hatiku ni berdegup2 x bermelodi.. huhu 

Malu nk cite.. ntah la.. hidup mmg mcm ni.. ade yg suke ade yg benci ade yang x puas ati.. yelah bak kata ayat aku kat atas tu la kan.. aku cume manusia biasa yang kerdil lg hina.. mmg bukan kederat aku nk puaskan ati semua org..

Semlm aku taw klu follower aku berjumlah 287 org.. dan pg td aku terus ternmpk bahawa jumlah follower menurun... menurun??! ye menurun ke 286.. walaupun turun satu tp effect dlm diri aku ni wei... xpelah.. org da xnk follow aku boleh kate ape kan?! kna bace blk n3 En. Rymee..  best n3 die.. beri aku kesedaran.. a billion thanx tu u En. Rymee

Itu jelah aku nk ngadu.. xnk follow xpe.. Tq ea sbb dulu ade gak hasrat nk follow.. (^_^)

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Minta seribu ampun kepada pemenang Photogediks (-_-)


Salam Ukhwah..

Semlm ptg ade sesuatu yang aku rase x best..  rasenye umpama mcm kite mkn terlalu byk sehingga sengkak ke anak tekak.. aduuuuh sakit korg.. klu nk taw camne sakitnye leh ler try  mkn byk2 dgn lajunye.. uuuisshh.. mmg x best.. nk taw knape aku rase mcm tu.. meh2 layan aku nk luahkan nih....

Aku selak2 blog kengkwn.. tup.. tup.. aku tgk pic die dlm satu n3.. adooooooi.. (da mcm kna hentak batu konkrit la plak kepala aku!!) siyes... mmg aku rase mcm tu... huhuhu kwn tersebut adalah salah seorg pemenang dalam pertandingan yang aku anjurkan.. PHOTOGEDIKS contest..

Ya Allah ape aku da buat nih.. knape?! knape?! br aku teringat aku telah alpa dan hampir memungkiri janji aku.. maafkan aku kwn2.. maafkan aku.. malunye aku wei... (-_-') aku lupe post hadiah2 korg..

Alasan yang paling konkrit aku leh bg ialah.. aku x sedar yg aku x post lg.. sbbnye bibik telah simpan hadiah2 korg.. so aku xnmpk lg hadiah tu depan mate aku.. so aku ingat aku da post.. mcm mane aku leh ingat aku da post ea?! x logik.. sile lempang aku.. (T_T)

Dan arini aku akan post kesemua yg da bg alamat kat aku.. sebagai tanda aku nk minta maaf sesgt.. aku akan post sekali coklat tuk korg ea.. korg setuju x?! tolonglah setuju.... huhuhuhu

Ok.. antara yg da bagi alamat kat aku dan akan mendapat coklat dr aku  (^_^)
  • Miss Photogediks - Siti Radziah binti Abdul razak
  • Nor Shahiera binti Mohd Sani
  • Alyani binti Amran
  • Eb Ezrin
  • Kamaliza Othman
  • Nor Ziela binti Hamid
  • Wan Nor Syima Emi binti Wan ramli
Korg nmpk x.. dlm 11 mereka yg bertuah hanya 7 yang anta alamat kat aku.. so aku terpaksa cancelkan kebertuahan mereka yang lagi 3 tuh.. aku akan pilih lagi 3.. so senarai lain sila jgn mengharap tapi berdoa saje ye.. (yg 3 tu nnt akan ku beri coklat jugak..huhuhu)

p/s: moral of the story kat cni.. jgn tangguh2kan keje nnt akan menyusahkan org lain.. even x menyusahkan org lain tp akan menghampakan mereka... aaaargh tidak.. aku xnk mcm tu!!! MAAFkan aku kwn2....

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Monday, April 18, 2011

Salah atau tidak?! aku peduli ape..

Salam Ukhwah...

Aaaargh.. fenin.. fenin.. semlm tdo lewat, seharian penat dijln.. mane kan dgn melayan ragam anak2.. aduuuh sakit segala urat saraf badan dan otak nih...

Ditambah dengan sakit ati lg... aargh... rase mcm nk bakor aje!! citenye gini.. br je post ketidakpuasan ati aku di 'FB'.. sorg member ofis ni sound.. "ko x puas ati dgn sape ni wei?" ty die.. "ade la.." jwbku ringkas.. "ko ni selalu post kontroversi kat fb nih" seloroh die.. "aku tau sape yg rajin selak wall aku, jd sape makan cili diela terasa pedasnye.." jwbku selamba..

Salah ke aku nk post ape2 kat fb.. mesti ade kategori ke post dlm fb.. kna bukak akaun yg berbeza.. klu feel x puas ati post kat akaun fb yg x puas ati.. klu feel happy lak log in akaun fb yg happy lak.. aduuuus payah2!! ea..ea suke ati aku lah!! wall FB aku.. ape masalah ko?!! (-_-)


♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Alahai... x sayang emak ke?!

Salam Ukhwah...

Rindunyeeeee nk hapdet.. huhuuh.. gini ler bila ade anak2 kecik.. menguit2 mintak perhatian.. (wajib diperhatikan ok!!) ermmm tp ini smua bukan salah mereka yg comel.. tp mmg.. aku klu boleh xnk ganggu mase aku sesaat pun bile dgn mereka.. ooowh.. mereka syurgaku dunia akhirat okeh!! 

Ok2.. mari mengaktifkan jari jemari dgn kisah sepanjang 2 hari lepas yg aku pendamkan tuk hapdet.. ermm cume aku nk start dgn cite semlm dulu.. cite sedey.. lepas tu br leh hapdet lak cite yg best.. kui3x.. gediks!!

Semlm ke Melaka.. aku rase skang Melaka akan menjadi umah kedua kami.. memandang mak admitted Hospital Melaka..(kisahnye dicni) tp walaupun mak da kluar hospital aku rase misi setiap mggu turun Melaka akan menjadi kewajipan.. ermm mak.. semoga cepat sembuh ye...

Mcm biasa la.. smpi Melaka menuju ke Sg. Udang, umah makcik yang mak tumpang sepanjang mak buat dialisis.. beri salam.. masuk umah buat mcm umah sndr.. terus menuju ke dapur sbb makcik mintak kitorg mkn dulu.. Mr. Hubby masih diluar mengambil brg2  si comel.. 

"Assalamualaikum..." jerit si Hubby.. terus menuju ke dapur n salam makciknye, Wak Pah.. selepas salam bersahut tup... tup.. "Eh.. ni Wak Pah nk ty nih.. Korg adik beradik x sayang emak kau ke?!" aku terkesima n Mr. Hubby terkedu.. erk.. alamak..

"Maaf ckp la.. Wak Pah ni x smpi ati nk ckp, tp nk buat mcm mane?" sedu Wak Pah diselangi air mata yg seakan menahan tuk mengalir.. oooowh.. syahdunye melihat wajah tua nih..

"Mak ko tu susah nk bgn amik makan mnum die.. nk g tandas smua payah.. korg x boleh rase ?!" pertama kali aku melihat wajah sayu Wak Pah marah.. bak kata wonder pet.. ini seriuuuuuuus!! Wak Pak nk tegur takut korg kecik ati.. Abg Mat pun da ckp.. klu susah sgt biar die bersuara..

Ok.. xnk panjang2kan cite.. law x jd novel n3 aku nih... modus operandi adalah nk bagi kami adik beradik sedar jerih mak menanggung deritanye.. knape?! knape anak2 sanggup biarkan mak tanggung semuanye sndr termasuk wang perubatannye.. 

Sekali pun x mampu utk berikan sumbangan dari segi kewangan.. sekurang2nye telefon tykan khabar dan perkembangan mak.. knape?! untuk dtg melawat jauh sekali.. nk kata jauh berbatu.. cume Johor, KL dan Melaka.. xsmpi ke ujung dunia.. 

Pesanan Wak Pah.. inilah masenye anak2 nk tunjukkan kasih sayang.. ibu ni bile sakit tapi dapat tatap muka anak2.. 50% sakit tu ilang.. bile lg nk berbakti dgn org tua?! ini lah masenye.. selagi ade hayat.. esk bile da xde, mase tu nk meraung pun da xguna.. ingatlah smpi ke akhirat ibu tetap ibu.. syurga tetap ditelapak kaki ibu.. oooowh sayu woooo...

Ok2.. nnt aku over feel kang xpasal bertukar kaler muka aku nih..
p/s 1: Moral of the story kat cni aku nk kongsikan.. jgn la jd golongan yg kufur.. siapa pun kite ingatla asal usul kite.. susah atau senang kehidupan kita.. ibu bapa la tunjangnye.. setelah mereka bersusah payah utk membesarkan kite utk kite menikmati ape yg ade skang nih.. kite sebagai anak langsung x layak utk menghukum die.. besar mane sekalipun salah ibu, die tetap ibu.. dan jgn lah jebak kan diri dlm golongan yg DERHAKA.. nauzubillah minzalik...

p/s 2: Ini kisah tidak berniat utk mengaibkan sesape.. kebenaran mmg suatu yg menyakitkan.. ini adalah pengajaran utk aku dan Mr.Hubby (sbb kami yg kna basuh semlm).. aku coretkan dicni.. utk jdi panduan aku tika aku lupe diri....huhuhu

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Friday, April 15, 2011

Pagi yg sengal.. (-_-)

Salam Ukhwah...

Monink..monink..monink!! huuuuurm udara arini lain la rasenye dr hari2 sebelumnya.. mgkn sbb ujan kot.. oops.. Putrajaya ujan ok pg td.. (^_^) feel je amik nafas... Alhamdulillah masih berpeluang bersama insan tersayang.. Thanx Allah..

Walaupun pg ni agak kekalutan skit.. disebabkan kehilangan purse dlm mase 15minit.. hahaha.. lawak sungguh.. rase cam nk hentak pale ni kat tembok parking td..huwaaa.. (malu weh dgn diri sndr)

Citenye gini.. aku dok kelam kabut nk kuar umah memandangkan jarum jam aku ni da tercepat 10minit dr biasa..  (sebetulnye aku yg lambat pg td..kui3x) aku ingat purse aku dlm keta.. tp smpi kat keta br aku teringat semlm mlm aku ade keluarkan kad atm bibik.. so terang2 la purse aku ade kat umah..
Aku pun naik umah blk.. aku x masuk, terus arah bibik amik purse atas meja.. bibik dengan sengal2nye nye jwb "nggak ada puan, cume beg yg kecil aja" aduuuh beg nail clipper tu buat hape.. grrrrr!! aku pun ckp "beg duit la.. panjang" dlm hati ni hangin je dgn kesengalan bibik tuh..

Tercangang2 die duk geledah atas meja.. last2 "dah la.. bukak grill ni biar sy cr!!" huh.. bunyi marah sungguh.. (sbb aku da lewat sesgt..huhuhu).. aku da tau die cr xde aku terus menuju ke bilik tido.. ghupe2nye atas lemari solek jew.. mase aku amik handbag die tersembunyi belah belakang..

Mane aku nk perasan.. minah kalut cam aku nih smua nk cepat jew.. hohoho (ngaku la wei..aku ni mmg clumsy skit) da ler diri tu clumsy kan pastu keje nk marah2 jew.. dush..dush..dush.. (tumbukan maut tuk diri sndr).. Ampun biiiiik.....

Benornye ade 2 peristiwa yang lbh kurg same berlaku pg nih.. kalut cr tudung yg ghaib kejap n purse yg maen semunyi2 ngan aku.. huh!! maka 2 kali ler bibik kna hembusan angin monsun aku..  cian lak kat die.. xbersalah.. x taw pape.. jd mangsa keadaan plak.. adoyaaa.. lg sekali mohon ampun biiiiiiik.. huhuhu..


p/s: Moral of the story.. jgn mudah naek hangin x tentu pasal.. chilled...chilled.. kesian org x bersalah.. (-_-)

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Thursday, April 14, 2011

Ape yang ada dlm F.A.M.I.L.Y

Salam Ukhwah....

Dapat email dr Pn. Bos.. dan aku nk kongsikan dgn korg dicni.. perkara yang baik harusla disebarkan walaupun sepotong ayat.. eceh!! hadis Rasulullah lah...



FAMILY

Adakah korg sedar, sekiranya kita mati hari ini.. syarikat/ organisasi akan segera mencarikan pengganti kita..
Tetapi dalam keluarga, mereka akan sedih dan merasa kehilangan kita selamanya..

Sedarlah.. sekiranya kita menghabiskan masa kita pada kerja, melebihi keluarga kita.. ia merupakan pelaburan yang tidak bijak?!

Apakah maksud tersiratnya?!

F = Father. A = And. M = Mother. I = I. L = Love. Y= You

 "HARGAILAH KELUARGA ANDA"

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Cerita da basi.. Penantian suatu penyeksaan (-_-)

Salam Ukhwah...

Adoooya..ngantuks suda.. ni aku bersiaran langsung dr hospital general Melaka..ntah betul ke eik namenye tuh?! dok menunggu mil masuk icu..

Gini citenye.. pg td aku g kelas yang unit wujudkan sejak 3 minggu lepas..tp aku x bwk la hp kesayangan ni kan.. kelas lmbt lak abis arini.. panas montot gak r duk tunggu pengerusi nk bg kata2 penutup..huhu

Abis kelas mengkudung lipas aku kluar.. smpi kat meja pe lg terus terkam hp tercinta nih..ade miskol lak dr Mr.Hubby.. huh!! ade pe plak org tua nih..hehe tua x tua sgt la..

"hello d.. nape call?! ty aku yg bengong kejap r..sbb die law xpenting x callnye.. "daddy blk lambat skit arinj.nk bgtau yg mak ni..masuk icu lg.. mak collapse mase nk dialisis pg td" daddy duk terang satu2 terus.. sebelum peluru torpedo satu persatu menghinggap kat diri..keh3x

Aku pun ty lg.. "daddy nk g kul bape nih?" pelik sbb bunyi mcm emergency..emergency la kan?! tp masih ade kat ofis.. "jap lg daddy g la nih, tgh tunggu bos daddy nih nk mintak kebenaran.."

Alahai..nk tunggu2 bagai.. msg ajelah bos tu.. bgtau sudahla kan.. ermm.. tetbe hati aku pun mcm xsedap la kan klu x pegi.. otomotik aku ckp ngan daddy yang aku nk ikut.. tu yg skang aku berada di hospital Melaka nih..

Mak aih.. ramainye org.. jenuh menunggu smpi mak dpt tempat kat wad.. seksa betul nunggu ea?! agaknye org yg sakit kat dlm tu jd lg kronik agaknye.. kesian.. mcm nilah fitrah hidup..korg tlg doakan kesejahteraan pada kesihatan mil aku ea.. a zillion thanx to korg yg mendoakan.. semoga Allah merahmati korg..aamiiiin!!

p/s: aku taip mase dok nunggu kat depan bilik icu.. tp x sempat post sbb ade announce tuk waris Rubiah.. my mil la nih.. (mase ni Mr. hubby xde g anta mak sedara..huhuhu) - 13 Apr 2011 at 5.33pm.. (^_^)

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

BEN ASHAARI GEGAR LAGI

Salam Ukwah..

Waaah.. keje da settle.. so nk menggediks ler buat bw.. kah3x!! ooops terbrek kat Mr. Ben punye page.. segmen?! yeaaaargh segmen lagi.. hohoho.. nk join!! cbok jew.. ske ati korglah.. klik kat banner atau tajuk n3 k.. huh!! (-_-)



♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Niat murni disalah ertikan...

Salam Ukhwah...

Menarik nafas dalam-dalaaaaaaaaaaaaaam.. mmg feel sgt angin pepg nih.. Alhamdulillah diberi peluang sekali lg tuk bersama mereka tercinta.. Thanx Allah!!

Topik post nih dr topik hotchat hotfm.. ske celoteh Fafau n FbI dan skang digamatkan lg dgn kekecohan Ag.. best2.. selalu buat aku tersenyum sesorg dlm keta tuh.. hehehe~~

Bual pasal topik nih, teringat kes2 aku.. bukan sekali atau dua.. tetapi aku mmg selalu disalah ertikan oleh org.. mgkn sbb cara aku.. siyes aku x gheti nk show off cara ikhlas tuh.. nk bgtau aku ikhlas ermmm rase x sedap la plak kan??!

Dulu aku jenis.. lantak la org nk ckp ape.. janji Allah tau isi kat dlm ati aku nih.. tp klu setiap kali buat kebaikan org duk ngata  lame2 jd x sedap la kan?!.. yelah ckp2 tu kan tu satu doa.. klu benda yg baik.. okla, klu benda yang bukan2.. x effect idop aku anak beranak?! ermm... 

Manusia ni ske sgt membuat tanggapan sndr tanpa diselidiki kedudukan sebenar.. naseb la.. tu dosa korg dgn Allah.. aku ni hanya hamba yg kerdil disisiNya.. x layak utk menghukum.. biarla segalanya diatas urusan Dia.. 

Aku doakan kepada mereka yang memikirkan hal negatif tentang diri aku, semoga mereka diberkati dan dirahmati Allah selalu.. aku bahagia dgn cara dan hidup aku... aku serahkan segalanya kepada Dia yang mengatur.. so far aku amat2 berpuas ati dgn hidup aku.. Thanx again to Allah.. (^_^)

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Wednesday, April 13, 2011

Tetbe berangin satu badan..


Salam Ukhwah...

Errmm.. sedapnye angin teddy's dream by luvly lace nih.. br jew dptkan semlm.. gara2 nk release tension aku dgn perangai2 maid dr indo nih.. haih!! xde maid sakit, ade maid pun sakit.. klu tunggu 2 thn boleh dpt darah tggi aku nih.. uiiish kna bertindak awal nih.. tp nk bertindak mcm mane???

Semlm dpt rungutan dari bibik, die duk compared dgn maid org sebelah.. agaknye mase kitorg g keje die buat mensyuarat tingkap la ni.. bukan jauh sgt ruang balkoni dapur aku n jiran sebelah tuh... Johan lompat jauh pandang sebelah mate jew nk melangkah.. huhu

X abis2 aku dok bebel pasal ketidakpuasan ati aku dgn aduan die semlm, Mr. hubby blk aku ngomel kat Mr.hubby.. suh Mr. hubby ckp kat jiran sbelah mintak nasihat skit kat maid die.. byk mulut sgt aih!!

Pepg bgn.. aku ty lg Mr. hubby hal yg same.. da bgtau?! bgtau mcm mane?! abis respon die mcm mane?! semua aku korek.. aku nk make sure yang jiran tuh dpt ape yg kitorg nk smpikan.. alhamdulillah die memahami dan akan segera menasihati maid die.. huh!!

Maid skang ni, pandai demand.. x gheti bersyukor.. nk segala2nya lebih ea?! ko blk negara ko.. g cari kat sane?! boleh dpt ape yg korg dpt kat cni? boleh?! ermmm.. 

Da segalanye aku tanggung.. boleeeeh aku bg ko berape ko nk.. tapi sila ko bayar duit sewa bilik, bil air n elektrik, lauk pauk n nasi yg ko melantak tuh termasuk beli la sndr brg keperluan peribadi ko ea.. boleh?!

Alahai.... mcm2 lah!!

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Tuesday, April 12, 2011

Mungkingkah jadi kenyataan?!

Salam Ukhwah...

Bohsaaaaan sesgt.. bukan xde keje.. ade.. tp kwn volunteer nk buat so aku tggl smbg nxt level.. walaupun aku tau nxt level keje more complicated.. tp aku ske.. sbb keje2 mencabar nih boleh buat aku alpa dgn masa.. tup2 nk blk sudah.. eeeei best sungguh!!

Berpusing kat benak kepala otak nih ttg peristiwa ahad lepas.. Mr. Hubby ajak survey dslr... percaye x?! huh.. x caye?! aku pun xpercaye..hahaha.. ye la.. sebelum ni Mr. Hubby ckp membazirla.. xde kepentingan la.. mgkn Mr. Hubby masih x paham ttg ketaksuban aku dlm dunia fotografi ni..ermmmm well.. what can i say!!

Ntah mimpi ape tetbe Mr. Hubby ajak aku survey dslr nih.. kitorg pun dok mengepohkan diri kat kedai Nikon di Alamanda, Putrajaya.. klu x silap kedai tu br jek bukak.. dlm sebulan 2 mcm tu lah.. sebelum tu kami ke Kodak express( berhampiran jek dgn kedai Nikon nih) sale person die suggested Canon EOS 1100D.. rege dlm Rm1999.. tp aku still x puas ati.. g kedai Nikon lak nk buat comparison..
 
Canon EOS 1100D
Nikon D3100
Untuk starter user sale person suggest Nikon D3100 beza dgn Canon EOS1100D td cume Nikon ade autofocus.. ok la.. aku pegang pun mcm friendly la cameranye.. ringan n boleh guna sebelah tgn je tuk snap.. button function amat mudah nk faham.. sbb tu aku kate die user friendly.. lagipun kedai ade buat kursus tuk pembeli Nikon.. (agak teruja la dgr..hehehe) dr segi body pun aku suke lg Nikon dari Canon tuh..

Knape x ikut trend? skarang da kuar Nikon D7000? bukan ke lg bagus.. soalan aku pada sale person.. jwp sale person.. bukan sbb trend.. tp dlm dunia photog ni camera ade level.. klu salah beli boleh jd org yg rugi.. so kna start dr awal.. dslr ade 3 level.. starter user, intermediate user n last pro-user.. so utk starter dorg mmg x suggest yg intermediate n pro level punye camera.. takut bercelaru guna functionnye.. huhuhu br aku taw!!

 Kwn2.. klu korg ade pengalaman menggunakan dslr ni.. meh la share ngan aku.. mcm mane guna function2 die, toksah cite la pasal gmbr.. sbb aku sndr sgt2 teruja tgk pic dr slr nih.. Oke!!

Ntah bile aku dpt memilikinya.. ermmmm!!


♥...SinGGah LaGi Ye...♥

"Jom Join Bloglist frommetoyou"

Salam Ukhwah...

Errrm.. dapat jemputan dr Cik Jya tuk join bloglist die.. so tanpa membuang masa aku klik n bace satu persatu syarat yang harus dipenuhi.. korg nk join?!! jom2.. kite sempitkan bloglist Cik Jya nih.. klik kat banner die atau tajuk n3 nih pun boley... Okeh!!




1. Kna Buat N3 tajuk " Jom join bloglist frommetoyou" ~ done
2. Kna letak header n link ke n3 this segmen la ~ done
3. Kna jd follower die ~ done
4. Kna tag 3 org kwn~ aku nk tag... taraaaaaaa i)PapaMamaMisha ii) IbuDarwisy iii) IbuRayna
5. Harusla kna post this n3 kat komen n3 die.. Okeh!! skang gak sy post..hehehe~~
♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Bukan aku yang seru dan xkan pernah..Ok!!

Salam Ukhwah..

Errrm lately badan sakit2.. sengal satu badan.. agaknye urat da masuk angin la tuh.. semlm seharian aku x jengah luvly page nih.. knape ntah eik?! selalu mcm berantu jew.. dipanggil2 tuk bukak.. even x update pun tp at least aku bw.. huhuhu

Post kali ni, saje jek.. nk cite perkara merapu yg benar2 berlaku .. kah3x.. sebelum tuh.. kna tarik nafas dulu.. kna fkir ayat yg seswai sbb takut Mr. Hubby slh faham.. kih3x.. daddyyyyy.. (^_^)

Msg kwn lame (lelaki) dlm fb.. saje la kan.. nk ty khabar.. even die pernah admired kat aku dulu.. alah.. aku anggap mcm kwn2 je kan, so aku slumber jelah msg n ty khabar.. (semmgnye aku seorg yg slumber)

Tetbe kwn tu ty "Knape msg?" aku pun jwb le "saje je.. lame xdgr cite?" (ayat biasa la tu kan tuk org yg lame kite da lost contact) hehehehe... pastu die reply lg "br jek mimpi awk.." erk.. tetbe lak aku terkedu.. nk mimpi bagai.. die balas lg " tiap kali mimpi awk, mesti awk msg sy" erk.. lor.. mcm dejavu la plak..

"tiap kali aku msg ko, ko mimpi aku..tiap kali ko mimpi aku, aku msg ko.. ermm kebetulan kot" jwb aku..
die balas lg " mmg selalu mimpi awk.. awk msg or not jek"
erk.. terkedu lg.. salah aku kah?! salah aku ke bila die mimpi aku? mane aku nk taw die mimpi aku.. len la aku leh arahkan roh aku kemana die nk pegi kan?! ermmm.. oowh tuk pengetahuan korg, kwn ni da berkawin pun.. n latest (aku taw pun mase aku bermsg ni lah) sbb aku terus tukar topik sbelum die merapu lg jauh.." anak da masuk 2 ke?" ty aku dan die jwb "a'ah.. da dua pun"

Dalam mimpi2 aku bagai.. da nk masuk ank dua pun.. hahaha lawak je aku rase..sudah la.. lelaki... mmg pandai buat ayat.. tapi aku? bukan perempuan yg senang di ayat.. kan Daddy?! sorry to say.. utk percaye pada lelaki.. cume 0.01% jew aku bg.. hahaha dan sekarang sedang belajar tuk bg 70% pd Daddy.. Ok x Daddy?! Okla tuh.... hehehe...

p/s: mesti korg ingat aku perasan kan?! hahaha.. ok.. i know him very well then korg.. tiap kali die buat ayat2 mcm tu.. klu aku biarkan for sure die akan merapu sehinggala ayat dia jd begini.. "awk.. siapa pun awk, awk tetap kat hati sy.. dan sy sentiasa bersedia terima awk even status awk j****.."  Patut ka??! aku ingat die da berubah.. ghupenye.....ermmmm

Ke aku yg x patut msg die lg.. tp apesal lak aku nk buat mcm tu?! bukan aku ade bg harapan pun.. aku biasa jek.. mane la tau esk luse aku perlukan pertolongan tuk anak2 aku ke kan? so.. knape mesti aku nk putuskan siratulrahim dgn die.. xbaek la kan?! ntah2 nnt kami berbesan ke.. hahaha

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Sunday, April 10, 2011

Teruja sampai melebih..

Salam Ukhwah..

Monink kengkwn!! amboi2.. mucuk2 terus tgk pc.. g ar basuh muke tu dulu... tgk tu bertepek air liur basi tuh.. huh!! basuh guna dettol taw (pesanan penaja)

Aaah.. arini aku ade program berpicnic di Waterfall, Sg. Gabai.. uissssh ni kali yg ke berapa ntah aku ke watefall nih.. aku akui kat situ mmg best giler.. almaklum la bukan selalu layan waterfall ni.. sejuk n dingin jew.. pemandangan mata pun segar.. nmpk hijau saje.. eiii bestnye.. (terover plak)!!

Disebabkan aku sgt2 excited.. korg nk taw?! xnk?!! alaaaah nk la... aaargh aku nk cite gak.. hurm!! aku plan bgn pepg tuk siaplan ayam panggang aku.. sbbnye tempat panggang da reput so aku prepare dr umah aje ler.. huhu..

Aku gosok2 mata nih.. melangkah malas ke dapur.. mamai2 gitu.. terus kuarkan ayam yg da aku perap semlm bersama bahan rempah.. n terus setting oven.. semangat bebenor.. sekali lagi aku menggosok2 mata.. agaknye bertepek2 taik mata aku nih.. sbb mcm xbleh nk bukak habis mata aku nih.. hahaha aku menuju ke bilik... tuk siapkan baju hero2 kecilku lah.. korg taw x ape yg aku nmpk sejurus aku mendongakkan kepala ke atas??! kepoceee la tuh...

Ya Allah.. br pkl 5.30 ke?! mati2 aku ingat da pkl 6.30.. kelam kelibut aku sbb nk ngejorkan subuh lg.. laaa.. kendur blk segala urat saraf.. nk smbg tdo?! xdpt la jack.. sbb tdo bukan priority aku.. once aku da bgn amat sukar tuk aku lelap semula... kui3x

itu ler.. teruja sgt.. smpi x nyempat2 tgk jam.. bgn terus nk teruskan aktiviti.. sebenarnya ni bukan pertama kali aku mcm ni.. hahaha... da menjadi tabiat aku dr zaman sekolah dulu.. tiap kali aku terjaga terus aku capai towel menuju ke toilet.. mak da mmg sedia ade awal pg (mak seorg peniaga bf..so jam 3 pg waktu die bermain didapur) 
Zaman kecilku... kah3x!!
Dlm aku berjln ke toilet tu nnt mak jerkah la.. "br pkl 5 zai.. sempat tdo lg nih.." ermmm tp aku ignore jew.. terus tutup pintu bilik air n berdebuuuush mandi sambil mulut bising menggigil2.. hahaha.. melebih sgt kan?!

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
2