'

✿Terima kasih sudi singgah sini.. leave ur jejak here K.. i'll visit u later✿

Tuesday, October 6, 2020

Resepi Asam Pedas Bangsa Johor

Hi..hi..hi 

 Assalamualaikum wbt korg 

Harini xdok ide sgt nk cite.. tp aku nk share something yg selama ni aku suka buat.. haaa cer teka.. cer teka.. ahaks alaaa... rutin biasa2 yg sang ibu suka buat.. ape lg.. memasak!! Ke ada ibu2 yang x suka masak.. cer 🙋‍♀️ haaaa malu ler tu nk ngaku.. k xpe.. pelan2 belajar sok lusa da terror, korg sndr cam org giler isim madah nk masak je pg ptg siang mlm...😂 

N3 kali ni aku nk share resepi aje... kahkahkah.. resepi Asam Pedas cara aku sndr.. sedap!! X menyesal cuba! org Johor beb, x reti masak asam pedas kire belum lulus tu nk pki status Bangsa Johor.. ok gurau.. 🤭 

Nk masak asam pedas ni kna tgk jenis ikan.. bukan semua rasa sama je ye..biasa kat Johor org suka masak asam pedas guna ikan laut mcm mayong, semilang (ade yg kata mayong n semilang ni spesis sama je.. 😅), ikan pari.. adehhh parah aku ni, br cite jenis ikan je da kecur liur.. 😆
Haaaa.. saje post besor2 pic Asam Pedas ikan pari ni.. kecur liur x?? 😋


Jom tgk bahan yang aku guna utk Asasm Pedas ikan pari ni..

Bahan:

-  Ikan pari 5,6 ketul  (ko basuh dulu, sental dgn asam jawa atau limau then rendam jap)
-*cili kering 20 tangkai
-*bawang merah 4 biji
-*bawang putih 4 ulas
-*ibu kunyit dlm 1, 2 cm
-*belacan besar ibu jari
-  Air asam jawa
-  daun kesum
-  lada hitam kisar kasar dlm 1 tsb
-  sawi asin/ tomato (option)
-  Minyak masak untuk tumis
-  Garam & pak aji (pak aji ni option, slalu aku x letak pun)

* bahan-bahan yg dikisar skali

Ok.. kite tgk cara masak.. easy peasy je gaisssss (bak kata anak aku tu.. 😂)

Cara memasak:

- ko panaskan la minyak dulu tuk menumis.. then da sonyap minyak lam periuk tu, masukkan bahan kisar yg bertanda * tu.. tumis la smpi pecah minyak (alaaaaa aku xde lak snap step memasak ni,, korg paham sndr la kan) 

- da pecah minyak ko masukkan ikan2 td tu.. gaul sebati jap dgn bahan tumisan (bg die serap rasa.. baru kaw 😋) then masukkan air asam jawa dlm semangkuk la.. jgn byk sgt air nnt cair ceroi lak, cenggitu mmg x sedap, failed! 😅

- then da mendidih ko masukkan la lada hitam, daun kesum n sawi asin.. biar didih jap.. api kecik je tau.. klu x kang hancur ikan ko.. 😅 

- last but not least ko persedapkan la bubuh garam n pak aji tu.. taraaaaa siap da!! simple kan.. 😋


so nnt boleh la cube.. ehh.. eh.. resepi ni sesuai untuk ikan mayong, semilang, pari.. bahan die crucial skit.. perut ko x tahan leh berulang kuar masuk tandas..😅  Klu resepi utk ikan merah, jenahak, kembong atau yg  seangkatan dgnnya (ikan cluster bangsawan la ni..) resepi die lain tau.. x sedap ko masak ikut resepi atas ni.. so jgn memandai,, aku ajar tuk ikan pari, ikan pari jelah.. atau ikan yg aku terangkn td) ok!!

anak cina main scuba..
korg smua.. Selamat mencuba!! 


♥...SinGGah LaGi Ye...♥

0 BuDak CoMel MenYamPuk.. :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
2