'

✿Terima kasih sudi singgah sini.. leave ur jejak here K.. i'll visit u later✿

Tuesday, December 18, 2012

Wow.. Durian Crepe di Putrajaya & Shah Alam!!

Assalam...

Holla2... ade berita baik kepada mereka di Shah Alam.. masih ade yg belum pernah mencube Durian Crepe?! hah?!! x tau ape tu... ish..ish.. ish.. meh2 aku terangkan skit ttg benda ni.. 




Durian Crepe.. dessert yang dingin disaluti kulit nipis yang didalamnye terkandung krim segar berperisa vanilla custard dan isi buah durian sebenar.. huuuuuuurm kenikmatannya umpama meletop-meletop didalam setiap rongga mulut tu ha... mak aiiiih mmg tangkap leleh.. (iklan ni sambil gigit Durian Crepe dgn mata terpejam mulut terkatop sahingga tidak dpt berkata ape2.. menggeleng2kan kepala... hahaha itu lah dia... bayangan yg dapat sy berikan ttg durian crepe ni...

Nak cube?! boleh lah tempah.. komen diruangan Budak comel suke menyampuk tuh dgn set yg anda inginkan, (1 SET cume RM10 terdapat 4 ketul ye... nyummy2) tgglkan sekali no.hp anda untuk saya buat pengesahan order nnt..  Nak mudahkan cerita utk feedback sepantas kilat dari saya terus saja call/sms/wassap ke no.sy ni 0137662607 (kak su ye..). 

Biasanya sy akan buat delivery pada setiap hari SABTU/AHAD tp still kna self pickup sbb sy deliver at pickup point sahaja ye (akan diberitahu bile da confirm order) almaklum lah saye stay di PUTRAJAYA jd untuk deliver setiap hari ke Shah Alam tu sgt la mustahil kerana kekangan mase... 

Delivery charge??! NO.. NO.. NO delivery charge if order in bulk (more than 10pack) or self pickup at pickup point (will mention further)

*if demand for delivery in front of your door will charges RM10

 SO CEPAT2... TEMPAHAN TERHAD TAU!! 

-till then-

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Friday, December 7, 2012

Crepe Sensation!!

Assalam....

Holla2... yeaaaaaah still in crepe sensation phenomena.. not only filled with real durian, there are also flavors of sweet corn, peaches, oranges and mangoes.. n the NEW sensation flavor Milochoc...yummy!! 

Package: 1 pack of 4pcs is ONLY RM10
For order can call/ sms/wassap
013-7662607 - PUTRAJAYA

*No delivery charges if order in bulk (more than 10pack) or order making around Putrajaya or self pickup at pickup point (will mention after confirm)
*RM10 will charges if delivery is in front of your door (Bangi, Kajang, Serdang, Dengkil n Cyberjaya)



TQVM... (^_^)

~till then..~

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Tuesday, November 20, 2012

Temanku kini...

Assalam.....

Holla2... huaaaaargh... hokaloh.. melopong mulut masuk lalat siap leh ronda-ronda lg dlm rongga mulut tuh.. ngantuk banget nih!!! mane x ngantoknye... aku tdo jam 10pm.. bgn jam 2.30am mengcrepe sehingga jam 6 lbh td.. dgn kelam kelibutnye masak sekali tuk lunch anak2 aku.. huuuuurmm itu pun masih ade 2pek aku belum bungkus.. kejap je tuh... lunch kang blk aku wat la.. 

Skang ni giat menjalankan bisnes Durian Crepe.. sebetulnye aritu bukak order sbb buat tuk mkn sndr tp terbancuh byk lak adunan jd aku bukak la  tuk tempahan aritu saje.. post kat FB.. bertalu2 lak komen org nk tempah.. siap ade yg ty apakah itu??! masih ade jugak org x tahu eik walaupun sebenarnye klu korg google sgt berlambak la org bercerita ttg Durian Crepe ni.. kira dessert terhangat dipasaran la tika ini....

Skang ni sehari aku adun dlm 70-90 keping.. byk x?! mau x byk.. naik sengal urat bahu ni tau x!! semlm order terbyk.. kna buat dlm 25 pack darabkan 3pcs setiap pek.. hohoho.. mmg mahsyuuuuuk.. masyuk.. masyuk jugak.. tp kna kelim la gilernye ngantuk aku arini, lenguhnya tanganku ini serta kekejangan urat2 saraf kat bahu n belakang aku ini.. huwaaaa~~ 

Buat mase skang ni ubat aku ialah Cocoa Collagen + Pearl Cafe kacip fatimah.. bg segar n bertenaga.. mase mengcrepe tgh buta pg td aku ditemani Cocoa Collagen.. dan kini aku menghirup kehangatan Pearl Cafe kacip fatimah... lega rase.. fuuuuuuurh~~ ini la dua teman karibku.. yg sentiasa ade menemaniku setiap masa aku perlukan mereka.. mmg awesome!! Tghari sambung mengcrepe lagi...... haiyaaaaaak!!

-till then-

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Friday, November 16, 2012

..Semangat 1434H..

Assalam....

Holla2.. bgn pepg.. aduuuh bermalas2an.. ngeliat sane ngeliat sini.. meleding sane meleding sini.. bercinta sakan!! anak dara (Azra) ni conquer satu katil.. aku lak makin ketpi ketepi.. haish!! aku rase mcm die lg beso kot dr aku.. hehe xpelah.. anak2 mummy smua tdo jenis mcm tu.. redha jelah pun mummynye.. 

Skang ni bukan mase tuk menikmati malas2, relax2 n ape keadaan sekalipun yg membuatkan aku buang mase aku mcm tu jek.. uiiish da terlalu lame aku manjakan diri aku mcm tu.. umur da nk masuk 30an da jd mak budak (3org lak tu) so kna la buat perubahan besar.. yg penting harus berubah ikut kehendak hati.. bukan dipaksa2.. 

Aku kena bangun dr tdo yg lena.. anak2 makin membesar, keperluan makin byk.. belanja makin besar.. Allah swt ada menyebut dlm firmanNya klu rezekiNya itu sebanyak butir2 pasir dilautan.. so manusia haruslah terus berusaha.. kerana rekeziNya itu adalah kepada semua hamba2Nya yang berusaha.. insyaAllah

Jadi dgn azam tahun baru ni aku bertekad untuk lakukan sesuatu.. aku x boleh harapkan org lain.. mereka jugak ada masalah mereka sndr.. kite xbole pentingkan diri sndr dimana kite ingat kite jek yg susah tp sebenarnya masih ramai yg lebih susah dr kita.. insyaAllah berkat usaha aku kali ni, adalah platform aku pergi lebih jauh dlm bidang yg aku cintai ni.. BISNES.. ye bisnes.. yg penting bisnes yg aku suke.. pastry n bakery.. hehehe 

Hah!! ckp pasal bisnes aku nih... korg x tertarik ke dgn DURIAN CREPE (nk tahu klik sini) aku nih.. suke?! xnk cube kew?? mai2.. call aku buat pesanan.. hehehe


Sekali rase pasti x menyesal punye.. DIJAMIN!!


-till then-
(^_^)

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Thursday, November 15, 2012

Demam Durian Crepe!!

Ahlan Wassalan  ya Maal Hijrah (1434H)

Holla2 smua.... alhamdulillah.. kite diberi kesempatan untuk menyambut Maal Hijrah 1434 ni.. semoga tahun lepas byk memberi pengajaran dan iktibar utk kite perbaiki diri.. dan yang lebih seronok lg bersediakah kite untuk membuat perubahan pada 1434H ni.. insyaAllah.. same2 kite berdoa agar kite akan lbh menuju kearah kebaikan.. aamiin~~

Hah... dlm menyambut thn baru ni.. ape azam korg?! aku?! aku sgt berazam utk memajukan diri aku sndr.. byk perubahan aku kna buat.. dr segi mental dan emosi dan rohani.. fizikal x sure.. klu leh lg langsing.. alhamdulillah.. ahaks skang ni aku tekad tuk tambah pendapatan keluargaku.. dikit2 lame2 bole jd bukit kan... so ape yg aku buat ialah.. aku belajar dgn tekunnya buat Durian Crepe.. hidangan pencuci mulut yg sedang hangat diperkatakan dipasaran online tika ini.. hehe

Puas jugak belajar.. trial n error mcm2 resepi.. ade yg guna santan, guna 7 jenis tepung dan 5 jenis tepung.. haish.. smua aku try.. dan akhirnya aku mengalah dengan resepi 5 jenis tepung ni.. mmg superb.. lembut, kenyal dan rase pun sodap even belum letak filling.. hehe..mula2 buat asyik xjd.. lembut sgt.. koyak.. terus aku ngap2 masuk mulut.. muahaha~~

Ok.. da rase mcm terror jek buatkan..(perasan suda (^_*), aku buka untuk tempahan.. da mmg itu tujuan belajornye.. hehe klu sape2 nk buat tempahan boleh la hubungi aku ye.. 

Aku berada sekitar Putrajaya.. klu diluar Putrajaya masih dlm radius 30km boleh kot cod..tapi...tapi.. haaaa xkan 1 set je kot aku kna anta semata2.. if bwh 5 set aku charge kos penghantaran.. mgkn dlm rm10.. (^_^) ok x??! klu da suke n nk jugak mencube dessert kegilaan ramai ni.. xsalah kuar lbh skit.. klu nk buat sndr modalnye lbh byk kuar..da tu byk2 buat sape nk makan? bukan leh tahan lama sbb filling mmg pure isi durian sahaja.. nnt lama2 simpan xsedapla sbb duyan da masam.. ok.. 


Nah tuk tatapan korg...

My sweet touch of Durian Crepe!!
It's fresh n so creamy... melting in ur mouth.. yummieees!!

Berkenan?! rase terliur x.. meh2 order sebelum basah kolar baju tu kna air liur..hehe bole contact aku kat 013-7662607.. k 

-till then-
(^_^)

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Monday, November 12, 2012

Harus Mulakan...

Assalam....

Holla2... ermmmm arini bersiaran dr umah.. eceh mcm DJ/Pengacara tv la pulak ye.. apply cuti utk ari isnin dgn rabu.. yelah.. mggu ni ade dua hari cuti umum yg berselang pada ari selasa n khamis.. jd aku amik kesempatan ini utk cuti panjang sikitla.. benornye dgr2 mak aku nk dtg umah.. last minute cuti da approve x jd la pulak.. ermmm

Ape aku nk buat nih?! sepanjang ari kat umah dgn anak2 yg mcm2 keletah.. letih mmg letih tp menyeronokkan.. yg x seronoknye xkan enam ari cuti enam ari kat umah je kot... haish.. leh mendtgkan migrain nih.. muhehehe.. xde plan pape sbb pulus guna kna jimat2.. yelah jauh lagi tu nk nunggu gaji bulan depan.. aduuuuh.. 

Mula2 plan weekend ritu nk buat Durian Crepe lg.. yelah first trial tu buat asal bole jek kan.. sekali g cr bahan aku xjupe whipping cream la.. yg ade pun dr dairy produk.. ermm ade yg aku jupe dorg buat filling tu xguna whipping creme tau, xtau la guna ape.. ermm.. nnt bole la try beli 1 set dulu,buat intip2 die guna bahan ape.... hehehe

Ni ade lagi sorg peminat tegar pastry n bakery.. die punye Durian Crepe nmpk gebu n kemas jek.. korg bleh berguru lg dgn die.. uuuish aku pun terasa nk join kelas die.. sbb nilah satu2nye kelas terdekat dengan rumah aku.. siap bole berguru one-to-one tu.. cume kna byr skitla.. best2.. so sape2 xde mase nk g kelas.. just call die n die akan dtg mengajar ke dapur rumah anda.. hehehe



Korg nk berguru x??! bukan buat duyan crepe ni jek.. mcm2 lg ilmu pastry n bakery yg die bole kongsikan.. klu berminat leh ler contact die.. aku pun da x sabar join kelas die.. insyaAllah dlm mase terdekat ni aku join.. (dr aku jd tarzan sepanjang cuti ni kan..ahaks) nk amik sehari la buat pengisian ilmu.. hehehe

Ni aku attachkan pic sample dr empunye blog Pn.Wanie Talib

*Kredit to empunye blog ye.. http://ramekins-bakery.blogspot.com/


-Till then-




♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Thursday, November 8, 2012

Ooops... Ade projek dimalam Jumaat?!!

Assalam...

Holla2... ahaks..setelah sekian lamenye xhapdet blog di mlm hari.. keh3x.. baby Azra da lena diulit mimpi.. tggl si along n angah ni jek.. dok berlari-lari, melompat2, terkinja n x tinggal suara menjerit2.. memekak jek.. aaarh lantak la dorg.. kang penat masing2 pandai la mintak susu baring n tdo.. haha

Hah.. post mlm ni bukan ade ape yg menarik sgt pun.. cume nk show off skit jek.. hehe..post title kasi gempak skit.. walhal projek kecil-kecilan dgn si hensemku... hahaha ayat xbleh blah.. cam aku seorg ade si hensemkan.. nk taw ke?! 

Alah.... projek kecil-kecilan jek.. ekceli da janji ngan kwn ofis nk buatkan tuk die.. alah benda sng.. nk beli mahal.. 3 keping rm10 ko kat area kitorg.. so aku kesian kat kwn ni.. da ler mak buyung.. so meh la aku buatkan jek.. buat ape... ala x seberapa pun.. xla expert n menarik cam dorg2 yg pakar buat pastry n bakery tuh...  huhu.. xpe r..janji ade rase.. jom kite belek2 ape projek tuh...

                                                                                 v
                                                                                 v
                                                                                 v
                                                                                 v
                                                                                 v
                                                                       

ni la die ma Hensem.... Chef Junior.. keh3x!!

Putar2... jgn berhenti selagi x sebati... hehehe

Yeaaaaaaah.... tu die projek kami.... (^_^)

n the Output was here!! 

so yummieeeeeeeee....
               
Yeeeee... ma handmade DURIAN CREPE, dessert yg tgh glemer n terhangat dipasaran.. ni first trial ok.. boleh jek masuk tekak... cume si hensem komen bab whipping cream tu, die xberape suke.. mummy ckp "mmg x sedap sgt krim die tu..sape yg putar td?" dan2 die tersengih2 mcm kerang busuk..hahaha 

Bg kami anak beranak.. klu da berkaitan dgn durian ni... semuaaaaaaaa kami nk try..hehehe tgk la tu hasil keje aku yg asal bole jek (sebetulnye aku da ngantuk) janji siap n sodaaaaaap!!  

Next time ade mase terluang aku buat comei skit.. ni kecik jek size die.. yelah fry pan aku pun jenis kecil..yg size mcm goreng telur tu jek.. huhu 



♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Produk tiruan VS kesihatan.. hati2!!

Assalam...

Holla2... hai guys.... nk bebel lg nih... hahaha x puas lak bebel td.. ade jek benda nk bebelkan yek.. biasa la.. nk bebel secara lisan kang ofismate x fokus wat keje.. so bebel kat alam maya jelah.. teketekteketek bunyi keyboard.. konon bz wat keje la kan.. hahaha kna tipuuuuuuuuu je bos aku.. 

Mcm biasa la pepg dtg keje.. harusla bukak pc kan.. da keje all the times guna pc.. klu aku petani len plak rutinnye.. kan2x.. da bukak pc tu wajib ler bukak email.. tgk2 jap email.. xde ape yg menarik pun.. pastu klik icon sebelah.. icon biru ade huruf F tu... haha pe lg.. 'FB' la.. laman sosial yg agak femes gak la.. sape yg xde lg FB ni.. maksudnye x berjaya lg la Mark Zugebek (ntah mcm mane eja nama die) tu promosi FB ke seluruh dunia.. tp ade jugak yg mmg xnk register FB ni.. katenye xde pekdah.. ermmm ske ati korg la..

Bukan sbb tu la aku nk bebel kat sini.. tp yg aku nk bebelkan ialah dlm FB ni da semakin ramai berbisnes.. jdkan FB sebagai laman berbisnes.. yelah.. free kan.. xperlu byr sewa atau royalti atau tax bagai la kan.. masalahnye.. yg berbisnes tu ramai yg amik produk kesihatan n kecantikan.. ramai gak yg jual bju bebdk, kek2, makanan segera dan mcm2 lah.. 

Ikut la pada cara masing2 nk cr rezeki.. cume aku risau skit yg berniaga produk2 berunsurkan penjagaan kecantikan n kesihatan melalui pemakanan.. nak2 produk made in Cina ni.. halal ke??! xde effect ke??!  skang mgkn x nmpk effectnya la kan.. tp nxt 10-20yrs.. camne pulak? mase tu boleh cr ke dealer2 ni blk.. hati2 la.. jgn berbelanja membuta tuli.. klu betul nk jaga kecantikan atau kesihatan directly la jumpe dealer secara face to face n terus berkwn dgn die.. so pape sng nk cerita.. atau nk lebih selamat terus jupe yg pakar.. mintak deskripsi yg sesuai dgn tubuh badan.. lain org kan lain ragam hormonnya... dealer2 tu tau ke??

Sndr pkirla.. tepuk dada ty selera.. byk cara boleh jadi cantik.. janji berlandaskan syariat.. ok.. 

-till then-

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Pancawarna kehidupan..

Assalam...

Hollla2... monink guys... yeaaaay arini ari khamis.. esk Jumaat.. lusa sabtu dan cutiiiiiii..  hahaha bila da nk dekat ari Jumaat mood rase best jek.. hormon jd stabil.. xde rase sgt nk marah2, nk emo2.. kui3x.. almaklumlah aku ni mcm angin.. kejap sepoi2 bahasa.. kejap kang ribut.. kejap kang panas lak.. kui2x (sador pun)

Aku ingat bos aku xde hari ni.. br nk rase enjoy skit.. haha selalu pun enjoy jek.. sbb ofismate smua jenis sekepala jek.. so mmg henjoy.. tp x tau klu dlm diam ade yg berasa hati.. aaargh biar la.. malas nk pkir.. mmg xde siapa pun boleh puaskan hati smua org.. kan3x

Aku tetap ngan cara aku.. dr dulu sampai sekarang.. kadang2 ade rase nk berubah.. yelah kite bukan selalu berada di Zone selesa kan.. bile da semakin matang ni.. eceh matang la pulak.. nk lari dari perkataan tua sebenarnye.. keh3x marah org2 tua.. kui3x.. sorry mem!! bile usia masuk 30an ni mcm da xsesuai perangai mcm 20an.. ade yg kate ok.. ade plak yg kate eiiii meluat la pulak.. tp nk buat mcm mane.. da aku sndr kate td xsemua org kite bole jaga hatinya.. so what?! 

Suka.. suka.. x suka ya udah.. aku x paksa.. aku pun xsuke org nk memaksa diri utk suka aku.. bukan aku kenyang dengan suka atau x sesorg tu pd aku.. dan x menambah pendapatan keluarga aku pon.. so lantak ler.. cume aku rase sekarang aku lebih manis kot (haha perasan, ayat xbleh blah).. klu dulu biasa komen2 dr mereka yg sakarang baik dgn aku.. "mase dulu2 sebelum knal ko aku rase nk lempang je muke ko tuh.. muke berlagak jek.. muke mcm bgus jek ko ni tau" n the other komen "sombongnye budak ni.. tau la muke comei.." haha  komen yg ni buat aku mcm kelakar skit r.. comel kew?! so skang ni.. klu jupe org.. hah sneyum jek adik ni (customer kat gerai la).. kang masam2 muka xde sape lak nk jd pelanggan aku.. haha  

Mcm2 la ragam manusia.. itu lah warna warni kehidupan.. klu sepesen jek manusia kat dunia ni.. alahaiiii.. da mcm mesin la pulak masing2.. hihi

-till then- 



♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Wednesday, November 7, 2012

Sarcastic??!

Assalam...

Hollla.... tgh mnum ptg ke? ke tgh pkir menu tuk mnum ptg?? hihi best klu kat umah kan.. tgh2 berpkir tu leh terus buat klu nak.. klu duk kat ofis ni kenyang membayang jelaaaa.. yg mampu buat hanyala segelas air panas pastu celop2 biskut kering.. hahaha itu jek stok yg ade dlm drawer.. kui3x

Boriiiiing..... ofis waktu2 mcm ni mmg agak relax.. (sebetulnya selalu jek relax..) bukan xde keje ye.. tp keje dtg sikit2.. hihi bestkan keje mcm tu.. tp ade jugak yg xsempat nk angkat muke.. waktu lunch pun langgar.. angkat muke tau2 da nk blk.. keje x siap lg aduuuuuh terpaksa OT lak.. dulu.. mase kat ofis lama mmg ade unit yg mcm tu.. tuk unit aku kadang2 jek.. tp best jugak mase tu.. so kite kurg bercakap.. kurg bergurau.. dan kurg buat dosa (anyam ketupat) hah!! da betul lah tu.. sbb ralit sgt buat keje.. 

Lari beno ngan tajuk post aku nih.. saje jek.. aku nk relate kan dgn words "best klu sbuk.. so kite kurg bercakap, kurg bergurau dan kurg berdosa.." sbbnye.. kadang2 kite x sedar ape yg kite cakapkan, gurau kan tu mengundang kemarahan org (dlm diam) kita x tau klu die berasa hati ke, tersinggung ke.. yelah mulut aku nih klu berbicara mcm super fire.. xde tapis2 berlapik bagai.. org yg rapat dgn aku faham la.. sumpah bukan niat nk fire org.. cume aku jujur ape adenya.. tp kadang kite x tau org berasa hati.. termasuk cencitip zone la pulak.. 

Aku lebih suke ckp direct.. dan aku jugak suke org yg direct2 dgn aku.. dari menjadi seorg yg sarcastic.. itu lebih tajam dr duri, lebih panas dari api dan lebih berbisa dr racun.. biasanya org yg sarcatic ni berkait rapat dgn PHD (perasaan hasad dengki) so die rase dgn sengaja die menyindir tuk bg org rase ape yg die rase.. maybe.. maybe lah.. sbb aku x mcm tu so aku x tau niat org yg sarcastic ni.. keliling aku mmg ade jenis mcm ni.. takut nk berterus terang jd gunakan ayat2 sindiran.. ermmm damn bullshit.. 

-till then-







♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Keliru..

Assalam...

Holllllla... monink olls.. sejuk betul pepg kat ofis ni.. rase mcm masuk fridge jek.. pakal la aircond ni centralized control die.. klu ade remote kat aku.. confirm aku tutup je terus.. huh!!

Dari semlm kepala otak aku ni bercelaru jek.. byk benda yang aku pkirkan.. pasal anak2, kerja n bisnes..
aku x tau la jalan terbaik yang patut aku pilih.. klu korg ade any suggestion dialu2kan lah utk membantu.. mane la tau suggestion korg tu leh diguna pakai... 

Bab 1: Anak2.. aku rase semua ibu teringin tuk besarkan anak2nye sndr.. aku bukan teringin.. tp sgt teringin.. aku jdkan itu sebagai impian dan matlamat aku.. aku x tahan guna bibik.. mgkn aku x serasi dgn org luar.. aku akui aku seorg yg cerewet, sukar tuk toleransi once bile ade yg melanggar prinsip aku.. dan juga pemarah.. ya Allah lemahnya aku dlm menangani semua ni.. aku mohon kekuatan supaya aku bole berhadapan dgn smua tu.. tp aku sgt kerdil n lemah.. khilaf.. aku bincang ngan incik hasben tuk berhentikan bibik start nxt year.. aku minta kerjasama dgn incik hasben tuk agih2kan tugas dirumah tp incik hasben diam jek.. tgk dr gaya muke die mcm x setuju.. errrmmm

Bab 2: Kerja.. ni sgt related dgn bab 1.. sbbnye aku da berkire2 tuk quit jek.. alasan nk jaga anak2 sndr.. aku x kesah penat, letih berdepan dgn anak2 tp aku mintak incik hasben turun sekali bantu dlm urusan rumah.. dulu sebelum pki bibik kitorg bole jek bahagi2 tugas.. incik hasben handle sapu, mop lantai n jemur baju.. aku bab kemas mengemas, masak n lipat susun baju.. tp mcm aku kate la aku ni cerewet.. incik hasben buat keje berejam.. satu2 n lambat.. at last aku membebel dan mmg wajib aku yg akan habiskan kerja die.. korg bygkan klu skarang ni.. aku nk handle anak2 n buat kerja bahagian aku n habiskan keje bahagian incik hasben.. aku rase bole kna drah tinggi kot dlm mase terdekat nih.. sbb aku akan jd sgt stress klu keje x abis2 buat.. cth incik hasben keje mengemop dr pg smpi ke ptg x sudah2.. alahaiiii 

Bab 3: Bisnes... related dgn bab 2.. aku pkir klu aku quit gomen aku akan komit dgn bisnes secara 150%.. skarang ni pun kami sedang berbisnes.. buat di Uptown, Bangi.. itu bg bisnes yg ringan2 jek.. aku nmpk incik hasben mcm x larat bgn pepg tuk smbg keje di ofisnye pulak.. yelah blk 2 pg.. pkl 6.30 kna bgn lg.. tu x termasuk incik hasben bgn bancuh susu klu along atau angah sedar tgh pg tuk mintak susu.. iyee... incik hasben aku ni seorg ayah yg mithali.. aku isteri yg sgt beruntung sbb anak pertama n kedua byk incik hasben handle.. bersyukur sesgt.. alhamdulillah.. jd klu aku quit aku ingat nk lebarkan lg sayap bisnes aku ni.. nk bukak tmpt br.. aku yg akan buat dan cr lah sorg dua pembantu.. tp aku pkir2 blk.. klu aku berbisnes secara fulltime.. anak2 pulak.. kan aku yg nk jaga sndr... ermm aku buat plan B.. bisnes online.. handle kat umah jek.. ade 2, 3 produk yg aku pkirkan.. aku buat pilot survey.. tp aku masih 50/50 tuk buat smua tu.. aduuuuush.. 

Buntu dan buntu... aku mintak sgt incik hasben memahami aku.. ye dia faham dan nasihatkan aku.. "sabar.... nnt mummy dpt jugak ape yg mummy nk buat ni" tp pada aku pulak BILE??! Fuuurh smua ni buat aku keliru n celaru... huhu

Ya Allah berilah petunjukMu agar aku dapat putuskan yg terbaik utk diri dan keluargaku.. amiiin ya rabbal alamiiin~~



♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Tuesday, November 6, 2012

Aduuuh... sampi bile??!

Assalam...

monink uolls... ermmmm tarik nafas dalam2... sbbnye.. aku da rase mcm nk semput ni.. sakit dada.. bukan sbb penyakit tu.. alhamdulillah buat mase skarang aku xde lg la penyakit2 mcm tu.. tp klu da berusia nnt x tau la kan.. ermmm

Tension aku pepg sbbnye bubur anak aku hangit.. aku masak dr jam 6pg tu.. ade bibik x bole pakai.. aku ingat die xtau masak bubur la.. xkan postur bubur pun nk kna ajar kot... bau x hangit la.. sbb si bibik ni asyik dok nambah air.. aku lak mase tu bersiap2 tuk g keje la kan.. aku budget dlm 5 minit bubur da bleh tutup api.. aku lupe nk pesan kat die nnt tutup api.. tp bila aku kluar cek tgk2 api masih on.. confirm hangit ni.. mmg sah la kan.. sbb bubur anak aku berbuih2 kuar kaler coklat da.. mmg xbleh diharap bibik aku ni.. 

 Bangun pagi da ler aku yg lebih awal.. keje die pepg cume basuh sisa pinggan semlm yg ade 1, 2 dlm sinki, sapu n mop lantai.. itupun amik masa berejam.. aku ckp mcm tu sbb lantai die mop cume separuh jek.. ruang tamu die x mop pun.. almaklumla ruang tamu da jd tmpt beradu along n angah.. dorg lbh suke tdo depan tv.. 

Aku da xtahan la dgn bibik aku ni.. semlm laki aku mc tp x mc pun.. sbbnye die dok merajin kemas stor n belakang umah yg da kire mcm stor gak.. berserabut.. sepatutnye bibik aku ni segan la skit bile tuan yg buat keje rumah.. aku x paham jenis spesis manusia ape bibik aku ni.. buat keje asal bole.. lemau.. die mmg x reti keje susun menyusun ni.. orgnye asal boleh jek.. klu kat situ aku letak n x suruh die letak kat tmpt asal.. berzaman la brg tu kat situ.. tunggu aku ckp atau kadang aku sndr yg susun terus.. sakit dada aku ni la..



♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Monday, November 5, 2012

pepg da emo.. X paham!!!

Assalam....

Monink uolss.... ari isnin biasa org akan sebut 'Monday Blues'... da sinonim da ayat tu bg yg bekerja dan bg yg surirumah plak mesti ngeluh gak.. yelah sbb seharian jaga anak sendirian, hari mggu ade hasben leh tlg tgk2 kan jugak.. hihi xde ape yg sempurna dalam dunia ni.. yg sempurna hanya satu iaitu Allah swt.. tp kite kna selalu berprasangka baik pada Dia.. percaya bahawa setiap yg Allah tentukan utk kite itu adalah yang terbaik.. mgkn kite x suke.. tp satu mase who knows.. mane leh nk predict kan?! so always thanx to Allah swt.. Alhamdulillah..

Ni nk ngumpat sikit.. (kepoh la pulak kan, buat dosa pepg) just nk luahkan perasaan yang x puas ati pada seseorg di FB.. aku x knal die.. die kwn kepada kwn aku.. bile kwn aku komen kat wall die so pop up r kuar kat wall aku komen kwn tu kan.. xkesah la kwn tu nk komen ape.. tp status kwnnye tu yg buat aku x puas ati.. status berbunyi mcm ni 

"Hari ni TERPAKSA emergency leave sbb nk kena jaga si kecik x berapa sehat.. hmmm kesian die.. dah jadi teruk sampai mcm ni baru mama dia PERASAN, kalau dr awal dah pergi klinik mesti x merebak"


Ayat die xde yg capital letter n bold.. tp aku buat mcm tu sbb perkataan tu buat aku xpuas kat kwn kepada kwn aku ni... status die bersertakan sekali pic punggung anak die yg da melecet kemerahan mcm melecur kna air panas.. penuh sebelah punggung tau.. bukan mcm duit seposen ke lima posen ke.. dr komen2 yg lain ade penerangan dr die yg menyatakan..
"Asalnye bintat kecik jek.. tp td ptg amik kat nursery pengasuh kata da bernanah.. dan mlm td tgk da melecet penuh mcm tu.. "
Tolong la... ko amik dr nursery n nursery da ngadu mcm tu.. ko x selak tgk ke? ko amik mudah.. klu pengasuh sndr amik berat ttg perkara tu kau sebagai ibu kandung boleh pandang ringan?! Aku mmg x puas ati sesgt... aku tgk pic tu aku sndr seriau.. terasa sgt kepedihan yg melampau.. bayangkan bayi berusia sethn lbh tu yg nanggung kepedihan tu.. lepas tu status boleh plak tulis TERPAKSA EL utk jaga si kecik... Hello.. tu anak kau tau.. Insan yg akan sentiasa bersama kau sehingga kau tua (klu panjang umur ko la kan) dan org yang akan tgk sakit pening n makan mnum kau (mase ko tua la kan) tp ko bleh bg layanan mcm tu..  patut kew??!

Klu ko meninggal dunia... Ofis akan bersedih dan berkabung utk kau ke.. kerat la jari aku klu ade bos ko yg meratapi pemergian kau sehingga bertahun2.. ko pergi seminggu.. dorg da happy2 sambut staff baru yg menggantikan kau.. anak kau?! mgkn demam berminggu sebab rindukan kau.. kau ade fikir x?! kau mmg x sepatutnya buat status mcm tu.. haish!! Geram sgt hati aku nih!!

Korg rase.. klu korg berhenti keje.. bos korg akan melutut n bagi ganjaran besar ke utk merayu korg supaya jgn berhenti kerja? korg rase klu korg meninggal.. bos korg akan tanggung waris yg ko tinggalkan tu ke? dan lagi satu korg rase... klu korg sakit atau mc.. bos korg n staf akan dtg beramai2 ke rumah kau utk hulurkan ubat dan air masak tu ke supaya korg cepat sembuh dan sehat seperti sedia kala.. yg ketiga ni mgkn ya lah kan sbb nk bg korg naik keje cepat sbb da bertimbun keje menanti korg.. xde yg sanggup nk nanggung keje korg.. betul ke eik?! ntah la...

Tepuk dada tanya selera... maaf klu ade yg tersinggung.. tp entry ni mmg bercanggah sgt dgn pendirian aku.. aku faham mmg ade yg jenis workholic.. cintakan kerjaya.. tp... ske ati korg la.. ape yg korg pkir itulah korg.. klu pada aku.. aku mmg jenis family type...  family come first.. 

..till then..





♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Friday, November 2, 2012

Moga x berulang...

Assalam...


Alhamdulillah.. selesai sudah ujian PS td.. nurse ckp smua nmpk normal jek.. cume kna tunggu result jelah.. tp ade berita yg x best.. klu result x bleh baca kna buat lg sekali.. huwaaa~~ semoga result kluar nnt smua ok dan x perlu buat lg.. 

Bukan sakit pun.. tp nk kata x sakit tu pun tipu jugak.. sakit sikit la.. sikiiiiit jek.. ganas nurse aku td tu.. die ingat die tgk ape.. dok rodok benda alah ape ntah td.. bentuk cam corong plastik tu.. sakit tu.. agaknye cam sempit skit kan.. die kate rase mcm 'bersama' jek.. ceh mane ade.. 'bersama' tu sedap la jugak.. oops wakakaka sensored ni.. da2.. mencarut lebih plak.. x baiiiiiik..

Ok... arini kat ofis relax2 jek.. alah sebenarnya ari2 pun relax.. keje ade pun relax.. bukan kna pkir knape GDP negara jd negatif ke.. knapa figure sektor pertanian x telly ke.. mcm mane nk tingkatkan produktiviti pertanian ke.. xkuasa la aku nk pkir smua benda tu.. tu keje Menteri.. bior ler depa dok pkiaq..

Aku nk pkir bubur ape yg menarik tuk bushuk2 bam2 aku.. skang ni die da kurg skit nk makan.. tgh selsema n batuk teruk anak dara aku sorg tu.. kesian.. nnt mummy ingat nk bwk Jera g amik neubalizer gak la.. x sanggup nk dgr bunyi kroooh.. krooh.. mase Jera menyusu kat mummy..  k laling.. love u dunia akhirat..

my bushuk2 bam2.. tdo xna sopan.. haish!!




♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Aduuuh.. takut la..

Assalam...

Ala.... arini ade appoinment tu wat pap smear... takut la.. xnk g leh x? dgr cite kwn2 yg da lalui tu seram lak.. masukkan benda bagai.. dorg kata alat mcm gunting panjang tu.. gerun la pulak..

da lbh waktu appoinment ni.. klinik sebelah ofis jek.. xnk g lah.. tp klu x g kang lenkali kna wat gak.. x wat kang aku yg kna tanggung risikonya.. errrrrmmm.. risikonya da ler tinggi.. Kanser Pangkal Rahim tu.. uuuuish takut la.. pegi lah.. pegi lah.. 

Korg yg belum buat ujian ni nnt buat taw, uiiit korg yg pernah buat hubungan tuuuut je taw, yang x pernah buat toksah ler dok gedik2 buat.. nnt kna halau jek dgn misi... yg da kawin atau yg pernah buat hubungan kelamin (bebdk skang ade jek yg belum kawin pun tp da buat tuuut)... lau x, bahaya.. badan nk guna lama.. nk besarkan anak2.. jaga suami.. kate nk keluarga bahagia.. kan3x.. da2.. membebel kat org lak aku ni.. g cepat!!!

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Senyum saje yek!!

Assalam...

Huuuurm (deep breathing).. segar je kan udara pepagi ni.. best rase.. xdpt rase di waktu yg lainnye oops ade2.. biasanye selepas hujan selebat2nya pada waktu malam.. tp xtra sejuk la.. aduuh sampai ke jantung rase segarnye.. Alhamdulillah.. indahnya ciptaanMu ya Allah..

Pagi ni mood biasa2 jek.. klu tgk cermin tu ringan la mengukirkan senyuman.. so senyuuuuum.. (^_^) aku suke senyum.. nmpk manis.. comel.. kadang2 macam ayu jugak la.. muahahaha 

Setiap pagi aku berdoa supaya aku tidak berdepan dgn anasir2 negatif.. sbbnye aku ni.. pemarah orgnye.. byk berpkir.. Aku teringat pesanan Rasulullah.. "bagus klu kite byk berpkir.. tetapi terlalu percaye dgn ape yang kite pikirkan itu juga tidak baik"  lebih kurg mcm tu la ayat die.. aku guna bahasa yang aku paham jew.. 

Ok.. masukkan aura positif dalam diri.. setiap ari cube buat mcm tu.. tp mcm aku kata la aku ni pemarah.. bile ade setitik noda mula ler hangin satu badan terbawak2 seharian.. fuuuurh.. kadang2 rase boleh kna dapat darah tinggi aku ni.. da ler mmg penyakit keturunan.. ermmmm ok2 jgn mencarut.. tarik nafas dalam2... (^_^)

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Monday, October 29, 2012

Patut kew??!

Assalam....

Tarik nafas dalam2 dulu... sebelum aku rase nk tercabut nyawa dr jasadnya ni.. (hamboi ayat.. x mcm menderhaka plak kan.. takbur jek bunyi) Astagfirullah al-aziiim... tp siyesly la.. penat tu rase mcm br lepas pecut 120km/jam tau..  Ujian kecil dr Allah swt.. aku kna terus percaye klu setiap yg Dia berikan tu pasti ada kebaikanNya kan.. senyum... dan.. senyum.. tp rase kejang lak rongga mulut ni.. haish~~

Ape la yg aku carutkan ni.. aku pun jd mcm malas nk teruskan menaip ni.. xpe2 aku teruskan jugakla tuk puaskan ati sndr..sbb aku rase aku pun xsempurna jugak.. aku sebenarnya marahkan sesgt dgn bibik aku ni.. da 7bulan ko keje.. semua kna tunggu aku ckp lg.. penat la.. penat.. xkan la keje2 rutin tu pun nk berketuk.. ibarat mcm ni la.. klu anak buah korg dtg keje ari2 korg kna ingatkan kna punch kad dulu.. huh x ke sakit jiwa tu.... 

Sejak 2, 3 hari ni lg melampau.. waktu susu anak aku, aku kna ingatkan.. anak aku nk tdo pun die x bleh handle.. at last aku yg tdokan jugak.. aku penat la.. semlm 7jam dlm keta aku gak yg handle ketiga2 anak aku.. keje die dok pas kat aku jek.. untuk ape ade bibik kan??! fenin.. fenin.. 

Pagi ni aku basuh die abis2.. ty die ape masalah die. die ckp xde pulak... da tu ko dengki kat aku sbb aku relax n duduk2 jek.. x buk.. demi Allah xde rase dengki.. abis tu setiap kali aku rehat setiap kali tu lah ko pas anak2 kat aku.. bile aku suruh sikit ko muncung sedepa.. tarik muka sebatu.. kau sedar x klu aku ni yg gajikan kau.. ish sakit ati la bile diingat2 kan.. 

Dah la.. malas nk ckp bebyk.. yg sakit aku gak.. yang letih n penat aku jugak.. aku ingat nk lelong jek bibik aku ni.. haish!!

 

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Wednesday, October 24, 2012

Saje suke2.. (^_^)

Assalam.....


Huuurm.. memandangkan keje2 kat ofis da settle so terasa nk aktifkan ler jari jemari ni tuk klik belog kenkwn .. buat bw la kan.. lame tau x buat bw.. tgk topik ape menarik yg dorg bebelkan.. hehe.. ade yg best, ade yg so-so.. ade gak yg ber'motivate'.. xpe2.. masuk je.. kadang intro x semenarik cerita.. 

Rajin dorg update belog kan.. aku?! bukan x rajin.. cume malas jek.. hehehe lbh kurg r tu kan.. sbb aku malas nk mencarut sgt klu xde hape yg nk aku luahkan.. ekceli ade.. pg td punye kes.. aaarh bukan pg td jelah.. semlm.. kelmarin.. n hari2 sebelumnya.. klu xbuat aku naik hangin x sah..

Tp malas da nk dok cerita pasal die.. bikin hati aku panaaaaaas je karang.. k.. dah.. dah.. aku sekadar nk bw jek sebenarnye.. terjebak la klik gambo pensil td tu.. huhu




♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Tuesday, October 16, 2012

Kalau da bukan rezekiNya...


Assalam....

Lame da x hapdet blog.. bukan sbb xde kemudahan atau kesempatan tp sbb cam xde mood nk menaip.. mood pun mcm ombak.. xkeruan

Mood saat ni rase sedih.. sayu n hiba.. smuanya angkara kerjaya aku nih.. org kata klu da bukan rezeki yang dalam mulut pun bole terlepas.. xpelah.. insyaAllah mgkn Allah nk kirimkan rezeki yang lebih baaaaaaaaik dr yang ini.. ape2 pun happy tuk kwn2 lain yg dimurahkan rezeki dlm kerjaya mereka..

Rezeki yang dimaksudkan ialah tawaran untuk memohon pemangkuan dari E27 kepada E32.. sebelum tu perlulah aku jelaskan klu saat tawaran tu dtg aku sedang bercuti.. cuti tanpa gaji selama 3 bulan.. ade kawan yang hebahkan perkara tu.. tp mase tu pun tarikh mohon da expired.. exceli semua E27 dapat tawaran tu.. aku x tau.. aku tgh bercuti kan... 

Aku mintak budak ofis cek atas meja aku.. ade x ape2 surat dr HQ.. dorg kate xde.. so aku ignore ajelah.. mgkn kader x diutamakan.. ok aku abaikan sbb perasan aku biasa2 jek..

Oktober aku naik keje.. contact ex-colleuge kat HQ.. die ty aku dpt x interview 32 tu.. aku ckp "su xdpt offer mcm mane su nk dpt pggln interview tu" then akak tu jwb " eh.. smua dpt la su.. kader pun dpt"  aku agak terkesima la.. "ye ke kak...knape xde pape surat pun yg sampai kat kitorg".. " cube su call admin"

Aku mcm malas nk panjangkan cite.. aku just diam.. tp setelah kwn seofis ni dok nasihat sbb xnk la kader diketepikan mcm ni.. aku follow up jugak la..  HQ ckp da anta smua surat kepada jabatan negeri dan kader.. aku call admin kata xdpt pape surat.. aku pun xtau mane yg betul.. at last HQ anta email attachkan tracking no. n rujukan fail ttg surat yg dikirimkan pd kitorg.. frustnye aku rase.. kesimpulan kat sini admin aku la yg silap sbb buat keje x particular.. surat org tu... ko buat keje mcm ni ibarat ko nk tutup periuk nasi org tu...

Malas da nk pkir.. aku buat rayuan pada unit sulit utk bg kami peluang mohon tawaran tersebut.. tp jawapan menghampakan.. katanya minta kami memohon tawaran akan dtg sekiranya ade kekosongan.. mcm hampeh.. 

Aku kecewa dan terkilan sbb kebanyakkan mereka yg menerima tawaran adalah batch aku n junior aku.. what the shamless la klu junior yg naik 32 dulu.. aaargh.. nk kate aku x komit dgn keje.. hanya bos aku n Allah yg boleh menilai.. xpelah.. sepertimane kwn aku nasihatkan.. mgkn Allah nk beri rezeki yang lbh baaaaaaaaik dr yg ni..  ok aku redha dlm keterpaksaan.. terpaksa redha la tuh (-_'-)



♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Monday, June 18, 2012

Ape nasib daaa....

Salam...

Fuuurh letih.. letih banget.. rase nk tdo puas2 smpi besok jek.. apalah nasib bulan Jun thn ni... bulan kelahiran aku lak tu.. sungguh Allah mmg mengasihi aku kerana menguji aku smpi ke tahap ni.. agak2 korunk la kan.. klu dlm bulan yg sama korunk kehilangan brg yg korunk syg.. ape yg korunk pkirkan?! aku?! aku mmg suke berpkir.. aku terpkir mgkn aku akan dpt brg yg lbh baik dr yg ilang tu.. tp dlm mase yg sama aku pkirkan xkan sama lg da sentimental value tu.. uhuks so aku jd manusia yg redho dlm keterpaksaan.. ish3x.. ayat yg molek skit terpaksa redho la kot.. huhu

Barang ape?! ni yg malas nk cite.. sbbnye klu cite buat aku tetbe rase sedih lak.. ni pun da start mcm nk tercebik2 ni.. walaupun dlm ati aku ni mcm da xde perasaan jew..ermmm xpelah.. da mmg bukan rezeki aku.. org kate klu da bukan rezeki yg dlm mulut pun boleh terkluar kan.. 

Ini lah hadiah terbesar aku dpt utk usia genap 30 ku ini.. mengajar aku lbh berhati2, kerana aku terlalu menghargai brg2 aku lah aku jd mcm fobia lak.. sbb sepanjang hidup aku selama 29thn yg lalu belum pernah aku rase kehilangan mcm ni, sbb belum kot... da ler pemberian dari yg tersayang, Mr.daddy.. mujur Mr. Daddy aku tu cool.. kire Mr.cool la kan..ihiks.. thanx Daddy.. 

Nnt kite cr ganti yg lain eh.. terutama sekali brg kemas Azra.. yg aku gatal2 tetbe nk bwk hangkut sekali masuk handbag.. huhu haaaa.. tentu korunk da ngerti skang kan brg ape yg ilang.. hehehe.. dan terpaksa la mintak celcom potong line aku n aku nk pki no yg same gak.. x kire..  x kire.. nk jugak.. kali ni aku nk beli yg kire baling gajah pun bole mati la.. sbb sng aku x teringat2 sgt.. wakakakah~~

Dokumen2 esk aku settle kan la.. leceh kot nk buat replacement kad2 bank, IC.. ic tu klu satu xpe.. ini kena buat 4 terus.. x pasal2 anak2 aku sekali jd PATI.. muahaha~~ suke lak.. suke ubat hati yg luke.. ermmm~~

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Friday, June 15, 2012

Kisah dia.. Memori terindahku

Salam....

alahaiiii.. patut entry ni wujud 2 bulan yg lepas.. memandangkan aku sgt2 malas nk menghapdet belog kerana sedang melalui confinement period so mmg merundum giler2 la mood mase tuh.. mane xnye dgn 2 hero yg semakin hari semakin dahsyat nakalnye.. haish!!

Alhamdulillah.. akhirnya doa yg selama ini aku tadahkan dengan penuh pengharapan akhirnya terjawab.. sesungguhnya begitu besar kasihnya Allah pada hambaNya yg kerdil lagi penuh kekhilafan ni.. syukur.. thanx a lot 2 u Allah.. luv u very2 much..

Azra El-Zalfa nama diberi.. berbulan pkir sehingga la hari ketujuh kelahiran baru decide.. mix n matchkan akhirnya Mr. Daddy berkenan yg ni.. memberi maksud Dara Kulit Mutiara.. ihiks.. huhuhu jom belek2 Azra El- Zalfa dari saat pertama kelahiran hingga lah kini berusia 2 bulan.. eceh.. cam beso sgt eh.. keh3x


Azra El-Zalfa newborn ♥
Dilahirkan di Hospital Putrajaya pada 31 mac 2012 jam 7.56 pg.. nk dicitekan saat kontraksi.. toksah lah.. kang jd cerpen la pulop.. 

♥ Azra El-Zalfa 1st weeks ♥

♥ Azra El-Zalfa 2nd weeks ♥
  Piece yooo.. ewaah.. anak dara aku da pandai ber'piece'2 bagai.. ahaks.. mase ni Azra br belajar renung merenung.. agak2 nk cam muke org2 terdekat kot..

♥ Azra El-Zalfa 3rd weeks ♥
Azra lepas bercukur.. aku n Mr. Daddy dok kejekan rambut die.. mula tu sayang rase nk buang.. yelah sang puteri mcm x elok plak xde rambut.. tp atas nasihat Mr. Daddy (ikut sunnah rasulullah) kami cukurkan jugak tepat umurnya 21 hari.. mase nih da pandai senyum2 mase kite mengagah die.. comel ngat.. ape lg mase pggl name penuh die.. senyum sampai ke telinga.. (^_^)




♥Azra El-Zalfa a months
 Sebulan da berlalu sekejap jek rase anak dara aku ni makin membesor.. timbang sebulan da 5.2 kg.. tingginye plak makin menyusut (patut kah?!) jd 55cm.. curius aku dgn misi yg ukur die kat labor room tuh.. huuuurm..
 
♥ Azra El-Zalfa 2 months ♥
Mase ni da bijak sgt mengagah.. siap membebel2 lg.. seronok berlawan ckp walaupun hanya dgr uuuh..ooooh..wuuuu.. dr mulut die tp bahagianye rase hanya Allah swt jek yg taw.. ihiks thanx again Allah.. Alhamdulillah~~

Ok.. done upload pic yg di edit skit2.. all pic hp snap tp saje jek nk nmpk ala2 slr siap nmpk vintage sekali tuk Azra mase 2 mths.. ihiks.. 

daaaaaa.....

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Yeaaaaayyyyyy.. siap suda!!

Salam...

yeaaaaay!! ape la hai happy sgt yek.. ahaks.. gediks jew.. happy skit r sbb akhirnye aku dpt gagahkan diri aku tuk bermain2 dgn template layout aku nih.. drag ke atas kebawah n ke atas lg.. dekat2 2 jam gak r tengkuk aku da mcm leher zirafah ragut daun la kan duk adjust width, margin n mcm2 kejadah lg la.. tuk aku seswaikan header n template aku dr scrappin' blog ni.. 

haaaaah!! buat template sendiri??! mane dpt jake.. aku x terrer tarap tu lg.. nk buat blank header pun aku da rase cam nk migrain.. ni kire ok la kan... eceh!! ihiks.. tuk mate aku la... x taw la korg.. sape2 yg boleh puas atikan smua org kire mmg hebat tahap dewa ler tuh.. huhuhu tahniah2!!

K... lah.. korg2 (na kepoh) aku nk hapdet cite ttg my 3rd little bundle.. ala... yg comel2 mcm aku tuh.. hihi.. see next post k.. nk g upload pic die dr memori kad tuh.. hihi tungguuuuuuuuuuuuu (^_^)

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Thursday, June 14, 2012

Fenin suda~~~

Salam...

uiiiiiiiiiiiiiiishh.. lame giler kot x hapdet ini belog.. huhuhu bukan xde cite ke, ide ke atau yg sewaktu dgnnye.. tp siyes mood merundum gile2.. xtually byk citenye.. dr cite berpantang, newborn baby n skang ni mcm2 aktiviti dgn askar2 trojen ni.. huh!! nk ikutkan leh jek menaip jap at least 1 kisah la kan.. ihiks.. tetbe xna mengepoh lak..

Tapi aku hapdet arini bukan na cite pasal my little bundles tu.. fenin jap ngan dorg.. hehee fenin2 lalat jew.. tp na cite pasal belog aku nih.. aku da bosan gile dgn template ni.. header??! jgn cite r.. sbb da tambah lg 1 heartbeat aku ni, mmg xkna gaya la guna header lame.. so aku sempat la tukar header yg x seberape tuh.. t arh aku touch up molek2 skit..

Aku fenin la guna new design blog nih.. byk menda aku kna explore blk.. terkial2 aku cr camne nk customize design.. toksah kate na design la.. aku na publish komen-komen budak comel pun teraba2 gak.. haiyaaak ape hal la dorg upgrade advance ngat.. biasa2 udah ler..seksa woooo nk study IT ni.. mmg x berkenan dr zaman sekolah dlu... huhuhu

Ada sape2 nk offer design template n header kat aku x? (ewah2 comel sgt muke aku ni kan.. ape yg free jek lam dunia ni selain kentut.. kan3x) klu ade yg bermurah ati tu meh ler pm aku.. kite together-gether jupe n hapgred skit belog aku yg mcm da usang jek aku tgk ni.. t aku melanje r secawan dua juices.. uhuks (xdela... ikut caj korg r.. mahal sgt aku xna la..kui3x)

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Wednesday, March 7, 2012

Aduhai anak2 ku....


Salam...

Terasa letih sgt bile pulang dr kerja dan berjln ntah berape km dr perhentian bas.. xdelah jauh sgt tp mgkn sbb membawa perut yg semakin membesar (36weeks) kudrat rase semakin berkurang.. perlahan2 ambil nafas sebelum pintu rumah ku buka.. beri salam dan masuk perlahan2.. melihat hero2 kecil leka bermain di balkoni sehingga xperasan kepulangan ku..

Walaumcm mane sekalipun Along seolah2 mempunyai firasat yg kuat akan kewujudan aku dlm umah... segera die berlari pantas ke ruang tamu lalu senyum dan menerkam aku.. ilang segala lelah dan letih berjln td melihatkan senyumannya.. ku dakap along lalu adik pun dgn ketawa riang menjerit2 ke arah aku.. adik mmg kecoh skit.. bising n ceria orgnya.. tgk along didakap die pun menyibuk jugak ingin didakap.. sayang anak2 mummy.. begitulah nikmat kebahagian yg aku sndr tidak boleh gambarkan dgn kata2..  Alhamdulillah.. terima kasih Allah mengurniakan aku perasaan ini...

Aku bawa mereka masuk ke kamar tidurku.. ku rebahkan diri.. sambil along melompat ke atas katil lalu baring disebelah ku..adik mcm biasa, bile masuk kebilikku perkara utama yg dilakukannya ialah memanjat almari solekku..jln pintas utk die loncat ke atas katil.. lalu menerjahku.. alahai anak2 mummy ni..  mengenangkan semua ni aku jd tersenyum sndr.. terasa ingin pulang ke rumah dan peluk cium mereka kuat2.. 

Along mulakan bicara.. x sangka aku die masih ingat janji ku dan Daddynya.. 2 bulan yg lepas.. soalannya membuatkan hatiku luluh dan terharu.. ku cium dahinya.. ku katakan "sabar ye sayang.. nnt klu da dapat mummy buat surprise kat along k" lalu die pun merancang utk lakukan itu dan ini bile sesuatu yg dijanjikan tu tiba..  tersenyum ku melihat gayanye merancang.. anak mummy ni mmg seorg yg cekal dan sabar.. semoga kamu membesar dgn akhlak dan budi pekerti yg luhur supaya kamu boleh membimbing adik2 mu kejln yg diredhai Allah ye sayang.. 

Ya Allah... ku mensyukuri segala nikmat yg Kau kurniakan.. namun kadang2 aku alpha dgn kekhilafanku.. ku mohon keampunan dr Mu ya Allah.. dgn hati yg penuh tawaduk dan rase rendah diriku kepadaMu, ku mohon agar Engkau memberkati dan merahmati kami sekeluarga.. aku hanya hambaMu yg lemah dan sentiasa lalai dlm menjalankan tanggungjawab ku sebagai hambaMu.. ampunkanlah aku.. berilah aku petunjuk dan hidayahMu untuk setiap detik nafasku ya Allah.. aamiiiin yarabbal alamiiin... 

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Thursday, February 23, 2012

Kamu lah Kupu-Kupu Syurga itu...



Salam...

Berjurai2 air mata menahan sebak didada sambil melayankan lagu Suratan atau Kebetulan dendangan Kenny, Remy dan Martin hasil nukilan idea abg Mazidulakmal,  untuk kite lebih mendalami keluh kesah yg dialami keluarga arwahyarham adik Faris Nur Daniel yang baru je pergi meninggalkan seisi alam semesta ini pada pagi tadi.. sape2 yg masih blur ttg hal ni silalah sudikan diri klik diSINI..

Terhentilah sudah detik waktu adik Faris utk berlari2 ditaman2 permainan, menikmati segala toys yg ade dipasaran juga gurau senda bersama keluarga tersayang.. kini adik Faris sedang tersenyum melihat keindahan syurga Allah swt yang telah dijanjikan untuknya.. tp bagaimanakah dengan keluarganya yg sedang meratapi pemergiannya??! 

Sekujur tubuh kecil yang tidak berdosa baring telentang meninggalkan segala sisa keperitan hidup yang dialaminya selama hampir sebulan.. ikuti kisahnya diSINI.. ibu bapa mane yang boleh menduga.. anak seceria adik Faris boleh 'pergi' dalam sekelip mata.. tempoh 6 tahun bersama gelagatnya yang aktif dan ceria berakhir dgn linangan air mata yang x terduga.. ibarat 'diluah mati mak, dibuang mati bapak'.. begitu pedihnya jiwa, peritnya dada utk ditelan semuanya.. sungguh tabah hatimu wahai ibu dan abah adik Faris.. semoga Allah swt memberi kekuatan dan ketabahan dijiwa mereka utk menempuh segalanya.. 

Janji Allah swt itu pasti.. kamu sedang dikasihi... dan Allah swt tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya (ayat pertama dari surah Al-Baqarah 2;286)


Saja ku uploadkan gambar2 girang dan ceria adik Faris ketika hayatnya.. teringat anak2 ku dirumah.. (T_T)

Bijak dan Ceria 


Dalam Kenangan keluarga tercinta..

Berbahagialah kamu disana sayang... al-fatihah..
Gambar diperolehi dari Web Bersama Mazidul  . A million thanx to Mazidul Akmal for sharing this difficult moment (-_-)

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Wednesday, February 22, 2012

Keterlaluankah??!

Salam...

hurrrmm.. nk ilangkan rase ngantuk diofis, selain dr ber'fb' ape lg aku boleh buat klu x bw n berbelog.. huhu pregnant kali ni mmg senoning jek kepala aku dgn ngantuk, ngantuk dan ngantuk...huh!! 

skang ni da masuk 34weeks lagi la mcm2 hal aku kna ngadap.. kepala hotak ni mcm2 pkir.. setiap kali preggy mesti terpkir gadget2 utk breastfeeding.. walaupun da amalkan dr anak first tp mcm xpernah rase complete.. mase anak first preparation mmg kurang la.. guna pun fridge satu pintu jek.. dpt 2nd child terpkir bli fridge 2 pintu lak.. beli.. la ni aku terpkir nk bli freezer lak.. senang susu diperah x bercampur langsung dgn bahan makanan lainnya..

Wishlist to complete the mission
Setiap kali pregnant mmg berniat nk breastfeed smpi baby 2thn.. mcm2 ikhtiar.. tp yg sulung cume bertahan sethn setgh n si Ariq cume 7 bulan.. sgt sadis.. so kali ni nekad sesgt nk smpi 2 thn.. by hook by crook mesti capai matlamat tu.. lagi satu gadget yg aku impikan ialah..... 


Mmg la aku da ade set spectra 3.. tp aku cadang nk tgglkan kat ofis jek.. sbb malas nk kehulur kehilir bwk beg gabak tu.. letih.. memandangkan aku berniat nk menaiki bas jek bile blk keje.. so aku leh bwk cooler beg jek.. so MFS ni aku leh guna utk bwk berjln atau blk kg.. ringan n mudah skit nk galas kesana kesini.. huh!! mcm2 kehendak.. 

Mr. Daddy la pening.. semlm sbuk die duk survey gadget2 ni utk memenuhi kehendak hati si isteri..mujur die memahami kenapa aku perlukan semua ni.. tp klu budget sebagai halangan mummy x ksah daddy.. guna dulu ape yg ade pun xpe.. lagipun mummy masih ade kederat la tuk bersusah payah untuk kebaikan baby kite..

Tp aku yakin Mr. daddy ade budget.. klu x, xkan die terus google kan benda2 ni.. x ksah la die nk bli online ke.. direct ke.. aku x memaksa.. ade.. adela.. xde pun xpe.. cume aku harap yg freezer tu biar la ade.. memandangkan sejak ade bibik ni fridge bahagian frozen x pernah ade ruang.. huhu

Pape pun thanx to Daddy.. sentiasa memahami mummy.. sbb tu mummy malas nk sebut pape pd daddy.. kadang daddy tu smpi migrain fikirkan jln tuk penuhi kehendak mummy.. kan mummy da ckp mummy x kesah la D.. ade alhamdulillah.. xde pun xpe.. sbb alhamdulillah dgn ape yg kite da ade ni.. lengkap kot nk dibandingkan mereka yg masih menggunakan segalanya secara manual.. mummy tetap sayang daddy dunia akhirat.. (^_^)



♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Tuesday, January 31, 2012

Bikin bahang pepagi buta!!


Salam...

huuuurm... kna deep breath dulu.. sbb skang ni tgh sebal sgt.. benci!! itulah ungkapan yg sesuai tuk perasaan aku pepgi buta.. spoiled mood aku jek! bencilah!! benci!! benci!!

rase nk henyak muke kau mcm ni td.. huh!!
Salah ke aku nk tegur bibik?! bibik br seminggu kat umah aku.. byk benda yg die kna belajar.. selain dari bahasa jawa die yg pekat tuh.. ingat aku gheti sgt.. jd die kna lah belajar bahasa kat sini kan.. bahasa yg mudah aku guna bukan berpuitis2 bagai mcm zaman hang tuah tuh! da tu h satu.. cara masak pun.. kna lah belajar gak.. ikut selera tekak aku  anak jati Malaysia yg xpernah sekalipun merantau ke negara org ni.. 

Aku ke yg kna belajar cara dia.. budaya die.. selera tekak die.. bahasa die.. eii tolonglah.. kau kat sini kau kna ikut cara sini.. berani sound aku lak.. "Kalau akak di Indonesia akak pun kna belajar cara sana" hello...  itu klu aku kat sane.. skang aku kat mane?! aku tegur dgn penuh santun  "Ju.. klu nk keje lama di Malaysia ni, Ju kna byk belajar cara kat Malaysia ni.." simple je kan bahasa aku.. Kau nk berenti keje sbb aku ckp mcm tu ke?! silakan lah... ade aku kesah??!!!

Yang Mr. Daddy ni plak abis2 mandi.. ingat nk bgtau lah yg bini die ni da jlnkan tugas supaya tegur bibik elok2.. pasai bibik ni klu bg hero2 aku makan.. satu senduk utk dua org.. satu senduk klu saiz senduk kuali kawah tu aku xde hal lah.. ni senduk nasi yg bli cooker dpt sekali tu.. ingat anak2 aku anak2 kucing ke?!  so Mr.Daddy suh tegur bagi dorg mkn nasi penuh satu pinggan.. biar dorg kenyang.. xdelah berulang 3,4 kali asyik nk mkn nasi jek.. die bleh plak sound aku.. "hati2 klu tegur.. beringat2 skit" hello.. kau ingat aku heran sgt ke maid ko tu?! setakat urusan umah n masak memasak ni celah gigi aku jelah.. klu kau boleh gajikan aku mcm gaji aku skang aku rela la berenti keje jaga anak2 aku sndr.. kau ingat aku kesah sgt pki2 maid ni.. lagi menyusahkan hati perut aku tau x?!!!

comel lg kot dibandingkan muke aku td.. (-_-)
Bencilah!!! benci!! x payah kau heran k dgn perangai aku yg bile hati aku sakit.. bayang kau pun aku x nk tgk... biar jek aku mcm tu.. klu kau tegur2 kang ade tayar keta ke atas kang.. k.. 

ok.. da lega skit..  klu kau tipon kang.. tgk la mood aku.. klu hati aku da sejuk skit aku angkat lah.. klu x, paham2 sndr jelah!! 

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
2