'

✿Terima kasih sudi singgah sini.. leave ur jejak here K.. i'll visit u later✿

Tuesday, June 14, 2011

Terlalu Istimewa...

Salam Ukhwah....

Petang yang dingin berbaring aku seorg diri.. membiarkan anak2 ku main sendiri.. fikiran mengelamun terkenang saat2 indah bersama abah.. knape?! kenape amat sukar utk aku melupakan arwah.. tidak sedetik waktu pun aku dpt melupakan abah.. setiap yg ku lakukan pasti terbayangkan abah..

Bangun tido ku.. terbayang abah lalu dan menyapa.. "zai... jusco da tunggu tu" xpun "nea..amik yassin, bacekan kat bebdk ni" itu lah abah aku.. die yang bebel kat kami adik beradik klu kami bgn lambat.. bukan emak..

Nk pergi mandi abah jugak yg menyapa.. "kambing pun lg wangi.. ni bau hapak lohok".. saat mandi abah menjerit "ko ni mandi ke berendam.. semua ke diberusnye".. abah jugak yg membebel, bukan emak..

bile aku tgh masak.. teringat abah pernah ngumpat aku dgn mokde aku.. abah cakap " aku paling risau zai tu.. alahai... keje dapur x pernah usik" abah mengeluh... sekarang zai da pandai buat keje dapur bah.. abah jugak yg risau akan kehidupan aku selepas berumah tangga.. bukan emak...

Bile aku on d way dr KL ke JB setiap setgh jam abah call " da kat mane ni?" klu aku belum gerak setiap 10 minit abah call "da gerak belum?" mase tu aku boring sgt.. smpi satu mase aku ignored call dr abah.. maafkan zai bah.. walaupun aku ignored nnt abah akan call plak mr.hubby... alahai abah.. zai tahu abah risau dan x sabar tunggu kami anak beranak.. abah jugak yg call.. bukan emak...

Bile nk mkn.. abah selalu tanye "ade makan ape?" klu boring abah akan pelawa makan kat luar "jom makan kat ayub.. situ beefsteak die sedap" betul bah.. beefsteak ayub xde tandingan mane2.. zai suke.. mama chop papa grill pun x sesedap tu kan bah.. abah juga yg tau selera aku.. bukan emak...

Bile peptg mcm ni.. aku ngan abah akan berborak kat luar.. abah duk kat kerusi malas dan aku dikusi batu.. cite la kami anak beranak isu2 biasa.. bile aku ty abah "knape ske duduk luar ni bah?" ngadap benda yg same je.." abah jawab " kat dalam boring.. duduk luar pulak"

Abah pantang klu dgr aku nk makan pape... mesti cecpt abah ajak cari.. bile aku cerita kat abah sesuatu benda yg baru.. abah akan ckp "kat mane tuh? jom lah"

Abah suke sakat aku.. mase zaman bebdk dulu abah suke ngejek aku.. budak gembeng.. murah airmata.. abah suke dengki aku sampai aku menangis.. menangis tu modal aku tuk abah stop dengki.. abah pernah dengki aku, selkop kepala aku dgn besen mase aku tgh kyusuk tgk tv.. ketawa terbahak2 die bile aku menjerit "sakit la.. abah ni teruk tau"

Abah pernah tenyeh muka aku dgn kulit pisang.. mase tu aku tgh kyusuk tgk tv jugak.. abah ckp "bagus ni bagi kulit licin" sakit ati aku mase tu.. aku melawan" tonyoh la kat muke abah tu... abah tu yg byk kedut"

Mase form 3.. aku nk PMR, aku pulun study smpi subuh.. ade satu mase aku kna sesak nafas... mase tu hampir jam 3 pg... tetbe ade suara menyapa... "zai knape? susah nak nafas ke?" dlm keadaan gelap samar2 tu aku nmpk susuk tubuh yang ambil berat dgn keadaan aku mase tu.. emak... aku jwb "a'ah" kemudian aku nmpk satu lg susuk tubuh yg telah siap berbaju.. "jom.. abah bwk g ngurut kat wak ngador" pkl 3pg abah redah jln ke umah wak ngador yg berbukit bukau seperti dlm kawasan felda.. pepg buta abah call wak ngador ckp "wak.. da tdo ke? aku nk dtg bwk anak aku ngurut ni" mane bleh zai lupekan smua tu bah...

abah.... zai rindukan abah.. saat abah sakit 5 thn yg lepas.. zai x tau la samada zai layan baik atau x pada abah.. abah... zai x tau la.. knape zai terlalu rindukan abah.. zai harap zai x membebankan abah disana... zai akan cube jadi anak yang terbaik utk mak ye bah.. zai akan jaga mak baik2.. zai kesal xdpt beri sepenuh perhatian pada abah... zai rindukan abah...
♥...SinGGah LaGi Ye...♥

2 BuDak CoMel MenYamPuk.. :

Edura Hanum said...

ya allah kan
kenangan lama mengusik kembali yer
kuatkan hati akak yer.
insya allah kita yang hidup ini kena teruskan idup.apa yg kita mampu lakukan hanya mendoakan arwah di sana.

eB ezrin said...

tabah yer yang, eB dolo, asyik mimpi jumper arwah abah jerk... skrg nih, kalo ader problem pn eB akan mimpikan arwah... dh sebati :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
2