'

✿Terima kasih sudi singgah sini.. leave ur jejak here K.. i'll visit u later✿

Thursday, May 19, 2011

Nak kerja kerajaan ke?!



Salam Ukhwah...

Monink uolss!! da sarap ke? aku belum.. malas r nk turun cafe tuh.. lagipun ari2 dok tgk menu yg same.. alahaaaai kembang doh tekak ni.. tp Alhamdulillah x pernah putus rezeki Allah di Malaysia nih.. x mcm yang berlaku di negara2 Afrika Selatan sane.. cedey tgk derang dok kutip makanan tepi2 jalan.. ade tu yg sanggup telan najis lembu.. Astagfirullah al-azim.. syukran sgt ade di bumi Malaysia nih..

Ea'a.. bukan nk bebel isu makan pg nih.. melalut lak.. aku ni tetbe terpanggil nk kongsi ngan korg ttg cara mane SPA buat pengambilan kakitangan kerajaan ni.. korg ske ke nk masuk kerajaan?! ok.. ini soalan subjektif, aku tau klu setiap antara kite xkan punye pemikiran yang same.. betul x?!

Ok... yang mane suke tu, boleh ler korg cedok skit ape yg aku nk kongsikan nih.. mane lah taw terkena plak.. mcm main jack pot.. untung sabut timbul.. hehehe (mcm taw2 je..)

Dulu.. kaedah pengambilan yang diguna pakai oleh SPA adalah dengan menilai kecemerlangan akademik, calon yang layak akan terus dipanggil untuk interview..

Sekarang nih.. SPA menggunakan pendekatan secara profiling kepada calon..  kaedah ni meningkatkan persepsi positif calon terhadap ketelusan Kerajaan dalam urusan pengambilan apabila calon dinilai dan dipertimbang, bukan berdasarkan kepada tahap kecemerlangan akademik semata-mata tetapi juga kesesuaian dan kompetensi mereka terhadap jawatan yang dipohon mengikut keperluan kementerian/jabatan. 

Temuduga pula bertujuan menilai kesesuaian dan perwatakan calon dengan keperluan sesuatu  jawatan di agensi tertentu. Sesi ini akan menentu sahkan penilaian yang dibuat di peringkat sesi penilaian kompetensi. Kebanyakan calon gagal disini mgkn kerana rasa gugup atau less confident. Disini calon harus pandai menggunakan kemahiran komunikasi mereka.. serba sedikit pengetahuan tentang isu semasa dan skop jawatan yang diperlukan..

xperlu rase takut atau tertekan dengan sesi temuduga.. kerana penemuduga hanya ingin melihat cara mane kite mengawal situasi apabila ditanya.. bila ade soalan yang tidak boleh dijawab itu bukan bermakna kite sudah gagal sesi temuduga tersebut.. malah kite harus mainkan peranan untuk mengambil hati temuduga dengan jawapan yg bersesuaian.. cth " Maaf tuan/encik, saya x pasti jawapannya mungkin...." atau boleh juga guna "Maaf tuan/encik saya x jelas dengan maksud soalan tersebut.." 

Penemuduga hanya ingin melihat cara mane kite menepis segala rase takut, gugup atau menangani sesuatu masalah tersebut.. so ape yg perlu hanya rilex n jd diri sendiri tetapi harus la beretika..

Ok lah.. nk share tu je dulu.. klu aku rajin nk share lg detail nnt aku post lg k..



♥...SinGGah LaGi Ye...♥

8 BuDak CoMel MenYamPuk.. :

Noriz said...

ikut ckp mak... suh jadi peg.kerajaan... senang idup...hihih

!✿❤Cik Puan Izan❤✿! said...

bagus nih...nti bolehlah bgtau adik2 yg tgh nak cari kerja tu...^^

Rhymee said...

Whenever I conduct interviews, I love to see people being themselves. Yes... Just be yourself because honesty pays and on top of all do not ever try to be smarter than the interviewer. :-)

✿.。M.C 。.✿ said...

@Noriz
Same la kite... (^_^)sbb mak....

✿.。M.C 。.✿ said...

@!✿❤Cik Puan Izan❤✿!

Okies.. sharing is caring rite ?! (^_^)

Rin_Aff said...

teringat mase interbiu dulu...
main redah jer...

seb baik dah rezki kan...
dpt ler keje ngan gomen ni...

etiey.com© said...

haish samalh kita pun. dulu kerja swast.. denagr cakap mak, terus keje kerajaaann...

✿.。M.C 。.✿ said...

@Rin_Aff

itu ler.. akak pun same.. main redah je.. akak tau jawapan yg akak bg semua salah.. siap leh interview si interviewer plak... hahaha.. lawak gilers.. seb niterviewer pun jenis humble jew.. huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
2