'

✿Terima kasih sudi singgah sini.. leave ur jejak here K.. i'll visit u later✿

Monday, April 18, 2011

Alahai... x sayang emak ke?!

Salam Ukhwah...

Rindunyeeeee nk hapdet.. huhuuh.. gini ler bila ade anak2 kecik.. menguit2 mintak perhatian.. (wajib diperhatikan ok!!) ermmm tp ini smua bukan salah mereka yg comel.. tp mmg.. aku klu boleh xnk ganggu mase aku sesaat pun bile dgn mereka.. ooowh.. mereka syurgaku dunia akhirat okeh!! 

Ok2.. mari mengaktifkan jari jemari dgn kisah sepanjang 2 hari lepas yg aku pendamkan tuk hapdet.. ermm cume aku nk start dgn cite semlm dulu.. cite sedey.. lepas tu br leh hapdet lak cite yg best.. kui3x.. gediks!!

Semlm ke Melaka.. aku rase skang Melaka akan menjadi umah kedua kami.. memandang mak admitted Hospital Melaka..(kisahnye dicni) tp walaupun mak da kluar hospital aku rase misi setiap mggu turun Melaka akan menjadi kewajipan.. ermm mak.. semoga cepat sembuh ye...

Mcm biasa la.. smpi Melaka menuju ke Sg. Udang, umah makcik yang mak tumpang sepanjang mak buat dialisis.. beri salam.. masuk umah buat mcm umah sndr.. terus menuju ke dapur sbb makcik mintak kitorg mkn dulu.. Mr. Hubby masih diluar mengambil brg2  si comel.. 

"Assalamualaikum..." jerit si Hubby.. terus menuju ke dapur n salam makciknye, Wak Pah.. selepas salam bersahut tup... tup.. "Eh.. ni Wak Pah nk ty nih.. Korg adik beradik x sayang emak kau ke?!" aku terkesima n Mr. Hubby terkedu.. erk.. alamak..

"Maaf ckp la.. Wak Pah ni x smpi ati nk ckp, tp nk buat mcm mane?" sedu Wak Pah diselangi air mata yg seakan menahan tuk mengalir.. oooowh.. syahdunye melihat wajah tua nih..

"Mak ko tu susah nk bgn amik makan mnum die.. nk g tandas smua payah.. korg x boleh rase ?!" pertama kali aku melihat wajah sayu Wak Pah marah.. bak kata wonder pet.. ini seriuuuuuuus!! Wak Pak nk tegur takut korg kecik ati.. Abg Mat pun da ckp.. klu susah sgt biar die bersuara..

Ok.. xnk panjang2kan cite.. law x jd novel n3 aku nih... modus operandi adalah nk bagi kami adik beradik sedar jerih mak menanggung deritanye.. knape?! knape anak2 sanggup biarkan mak tanggung semuanye sndr termasuk wang perubatannye.. 

Sekali pun x mampu utk berikan sumbangan dari segi kewangan.. sekurang2nye telefon tykan khabar dan perkembangan mak.. knape?! untuk dtg melawat jauh sekali.. nk kata jauh berbatu.. cume Johor, KL dan Melaka.. xsmpi ke ujung dunia.. 

Pesanan Wak Pah.. inilah masenye anak2 nk tunjukkan kasih sayang.. ibu ni bile sakit tapi dapat tatap muka anak2.. 50% sakit tu ilang.. bile lg nk berbakti dgn org tua?! ini lah masenye.. selagi ade hayat.. esk bile da xde, mase tu nk meraung pun da xguna.. ingatlah smpi ke akhirat ibu tetap ibu.. syurga tetap ditelapak kaki ibu.. oooowh sayu woooo...

Ok2.. nnt aku over feel kang xpasal bertukar kaler muka aku nih..
p/s 1: Moral of the story kat cni aku nk kongsikan.. jgn la jd golongan yg kufur.. siapa pun kite ingatla asal usul kite.. susah atau senang kehidupan kita.. ibu bapa la tunjangnye.. setelah mereka bersusah payah utk membesarkan kite utk kite menikmati ape yg ade skang nih.. kite sebagai anak langsung x layak utk menghukum die.. besar mane sekalipun salah ibu, die tetap ibu.. dan jgn lah jebak kan diri dlm golongan yg DERHAKA.. nauzubillah minzalik...

p/s 2: Ini kisah tidak berniat utk mengaibkan sesape.. kebenaran mmg suatu yg menyakitkan.. ini adalah pengajaran utk aku dan Mr.Hubby (sbb kami yg kna basuh semlm).. aku coretkan dicni.. utk jdi panduan aku tika aku lupe diri....huhuhu

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

11 BuDak CoMel MenYamPuk.. :

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

adui..berasap je dengor.tapi mmg salah kite pon kan..telan ajela..ape kate bawak mak duk sekali? mau tak ek? org2 tua skang mmg nak duk umah sendiri jugak kan..haihh payah gak tu

eB ezrin said...

yesss... i love my mum :)

✿❤Cik Izan❤✿ said...

semoga emak awak cepat sembuh...jagalah dia dan tunjukkanlah kasih syg sementara dia masih bernyawa... sebak rasa krn smlm baru menerima berita sedih ketiadaan org yg di hormati..

Fazil Hamid said...

bila ada ank...baru kite tau...perasaan ibu bapa sayang kite...dulu sebelum ade anak..jarang blk tgk mak abah...tp sekarang baru tau..camner perasaan mak abah bile lame tak jumpe anak2...dah dekat setahun ni jumpe ank2 weekend je...

Isteri @ Ibu Cute said...

SALAM LITTLE MONSTER....ARWAH MAK SAYA PERNAH SAKIT DAN TAK BOLEH BANGUN...SAYA BERKORBAN 2 MINGGU UNTUK MENJAGA ARWAH MAK SAYA..SEWAKTU SAYA JAGA DIA..ALHAMDULLILAH BERANSUR SIHAT...TAPI SELEPAS 2 MINGGU SAYA TERPAKSA BALIK KE SELANGOR UNTUK MENGIKUT SUAMI..TAKKAN NAK TINGGAL SUAMI LAMA2...,PASTU ABANG SAYA YG SULONG MENJAGANYA PULAK...DALAM 2 BULAN ARWAH MAK SAYA MENINGGAL...(SEBENARNYA ARWAH MAK SAYA SAKIT TERUK SAKIT BARAH OTAK...MEMANG DOKTOR JANGKA TAK LAMA HAYATNYA....

MuMMy CHoMell said...

@rose --{@ ibuRafiq @}--

kan?! pernah jugak suh Mr.hubby offer mak duk same.. tp mak nk dok ngan kakak die sbb sng nk buat dialisis (tempat yg same dgn kakak die buat).. huhu

MuMMy CHoMell said...

@eB ezrin

:).. i luv ma mom too.. tooooooo much!!

MuMMy CHoMell said...

@Fazil Hamid

betul tuh.. kadang kite ni nk kna bg pengajaran br sedar.. bak kate org2 lame.. da terduduk br terngadah..eiik betul ke?! huhuhu

MuMMy CHoMell said...

@Isteri @ Ibu Cute

Bukan sy xnk jaga.. tp saya rase anak2 kandung lebih berhak n layak kot.. saya sekadar menantu.. pape keputusan kna la anak2nye yg decide.. tambah lagi sy mmg bermasalah utk jaga mak dihospital sbb anak masih kecil n breastfeed.. ntah la.. semuanya sy serahkan pada Mr. Hubbby adik beradik.. tgk adik beradik pun tolak menolak tuk jaga.. sy pun x paham.. cian nasib mak tuh (T_T)

Fazil Hamid said...

ape pon maseh belum terlambat...hehehehe...

~ yus ~ said...

Alhamdulillah, belum terlambat.

Tak sangka entri akak ada gak kena mengena dengan entri ini ya.

Tapi kisah dalam cerita akak tu orang lain...:)

Apa pun semoga kita semua sedar kesilapan kita. Satu hari nanti kalau di panjangkan usia, kita pun akan berada di tempat emak kan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
2