'

✿Terima kasih sudi singgah sini.. leave ur jejak here K.. i'll visit u later✿

Thursday, February 10, 2011

..Cara sy tingkatkan kuantiti susu..

Salam Ukhuwah...






Nk kongsi ngan kengkwn pengalaman sy sndr dlm dunia penyusuan ni.. Nk tau ke?! kena baca dulu... :D


Saya seorang ibu yang amat teruja dgn penyusuan susu ibu ni.. knape?!  hihi.. selain dari khasiatnye yg tersgt la baik dan tiada yg boleh menandinginya, susu ibu juga amat menjimatkan.. ia... x percaye?! saya da beratus2 spend duit saya dr membeli susu formula..  x percaye.. k lah nxt post sy terangkan..k 


Saya haruskan pkirkan cara utk tingkatkan pengeluaran susu saya sndr..hihi.. (berbeza dgn ibu2 yg menggunakan FM, mereka pkir mcm mane nk tambah pendapatan tuk perbelanjaan setiap bulan selama ntah berapa thn).. Alhamdulillah, saya bersyukur sesgt dpt menyusui bayi sy.. kerana utk tingkatkan pengeluaran susu bg sy  semudah 1,2 dan 3... cewaaaah!!


OK2.. panjang sgt celotehnye.. topik x masuk lg..huhu


Apa yang saya buat ialah:

  • Saya makan ape saja yang saya sgt suka..( sy x hadkan pengambilan makanan sy) mgkn kengkwn ada terbaca mengenai makan itu dan ini boleh tingkatkan pengeluaran susu tetapi sedar x kengkwn ada lg satu ayat dibelakang iaitu.. tidak semua org terkesan dgn makanan itu, ini kerana mgkn mereka x suke dan tidak mendtgkan mood berselera utk mkn benda tu.. so mcm mane hormon prolaktin nk terhasil..
  • Setiap menu berat sy, sy akan pastikan wajib ada samade telur, soya, ayam ataupun ikan.. sbb protein dr sumber makanan kita dpt tingkatkan penghasilan susu.. tetapi tidak protein susu lembu ye.. malah protein dr susu lembu boleh mendtgkan ragam pada perut bayi.. sbb usus bayi x boleh digest protein susu lembu..
  • Saya akan melakukan power pumping bagi setiap sesi pengepaman saya.. bila bayi direct BF pun selepas itu sy akan pam.. utk mengosongkan.. sekosong2nya milk glants saya.. 
  • Saya akan mengepam mengikut jadual pengepaman sy.. even ketika kuar bershopping, sy akan mengepam didlm kereta.. ;) dan tika mlm yg sunyi.. terhangguk2 la kepala menunggu... huhuhu
  • Setiap kali pam saya akan sentiasa pastikan amaun yang sy inginkan.. cthnya sy nk collect 10oz.. so bile x mencecah ke amaun tersebut.. saya akan stop sekejap.. tarik nafas sedalam2nya..dan kemudian sy membayangkan saat baby bermanja2 dgn sy..n sy akan terus terpkir.. eh Ariq nk susu lg ye?!.. sy urut sekjap B n N.. then sy teruskan pengepaman lg.. let down reflex berlaku sekali lg..teka ape yg berlaku?  50z for each bottle storage.. so dpt x sy 10 oz??! :)
  • Apa yang penting semasa mengepam.. jgn mengharapkan kuantiti yang tggi jika kengkwn tidak tahu bagaimana utk mendapatkannya.. ini hanya akan mendtgkan rasa kecewa n automatik pengeluaran susu akan terjejas.. tips dr sy.. jgn tgk botol ketika mengepam.. relaks, menyanyi atau pun pkirkan wajah bayi yg comei loteh tu...hihi.. (dlm 10 minit br tgk botol.. takut mencurah2 la pulak..huhuhu)
  • last but not least... sy akan pastikan mood sy dlm keadaan baik, tetapi sy hanya manusia biasa yang x lari dr perasaan sedih, marah, letih dan kelam kabut.. apa sy akan buat bila keadaan sy begini... sy akan tarik nafas dlm2 dan dgr muzik kuat2.. sbb dgn menyanyi sy dpt hilangkan mood yg negatif td..

lihatlah... wajah bersahaja ku...hihihi 

Baik la kengkwn.. semuanya bergantung pada skill kwn2 sndr... yang paling penting kwn2 rase bahagia n seronok menyusukan baby korg.. ye lah.. siapa lg yg harus susukan bayi kalau bukan ibunya sndr.. huhuhu

Sekian saja perkongsian sy.. t sy kongsikan bebyk lg eh...

Happy reading fwenss!!



♥...SinGGah LaGi Ye...♥

4 BuDak CoMel MenYamPuk.. :

Zaidah said...

kekadang emosi tak stabil tu yang dapat sikit aje bila memerah susu..lepastu mulalah tension...huhuhu lagi 4 bulan baru capai target 2 tahun....

MuMMy CHoMell said...

wahh..hebat la tuh.. sy ank sulung dpt BF sethn setgh jew.. ank kedua ni nk tekadkan azam smpi 2thn...huhu
mase emosi x stabil tu buat la sumthing yg boleh menstabilkannya..hihi law sy ske mkn coklat @ ais krim..yummy!!

[senandunghatiku] said...

tahniah..suka dgn crita EBM yg bnyk ni..saya skrg tgh berusaha ke arah itu..

MuMMy CHoMell said...

iye kak... alhamdulillah berkat rezeki dari Allah s.w.t tuk baby.. sy doakan agar ibu2 yg berniat mulia tuk BF baby mereka akan dipermudahkan urusan mereka dlm penyusuan ni..aamiiin :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
2