'

✿Terima kasih sudi singgah sini.. leave ur jejak here K.. i'll visit u later✿

Saturday, February 5, 2011

.. kiSah PerTaMa ..

Salam Ukhuwah...

Hahaha...perasan x sesuatu?! x perasan... hihi.. aku da tukar perutusan salam tu la... dr Salam 1Malaysia kepada salam Ukhuwah.. knape??! sbbnye.. aku nk mengeratkan lg ukhuwah antara aku dan blogger2 lainnya...huhuhu sweet x.. sweet x??! ermmm.. let's talk 'bout Ariq ni.. 

FirSt day Ariq..WelcoMe to tHe ColouRful WoRld cayunk!!


Dilahirkan pada 26 Ogos 2010, bersamaan 14 Ramadhan 1431 Hijrah.. di Hospital Putrajaya jam 5.20 ptg.. 
Kelahiran Ariq ni mmg mengejutkan sbb terlalu awal dari tarikh jangkaan.. mase tu kandungan br 37 mggu.. ( tp a'raf pun dilahirkan tika kandungan 37 mggu gak) cume bezanya ketika kandungan A'raf  37 mggu aku da kuar tanda2 seperti shu da 3 hari dan kontraksi da sejam sekali..

Hampir jam 1 ptg nurse ty aku sbb tgk aku da berpeluh2..aku pun x tau yg aku akan beranak ari tu.. ermmm .. akak da sakit ke?  aku jwb sakit skit2.. klu da cukup ari boleh terberanak ni..hihi nurse ckp klu da sakit kna g kecemasan kak.. ntah pape jek nurse ni.. da 3 jam aku tercongok mcm separuh giler die suh aku g kecemasan plak.. asal lak..aku bukan nk beranak.. tp sb die tgk aku da berpeluh2 sbb aku da rase kontraksi 15 minit sekali tanpa tunggu no giliran, die suh aku masuk dlu cek pembukaan.. doktor tgk pembukaan da 1 cm..tuk ank 2nd 1 cm tu normal.. pastu doktor pelik knape kontraksi kuat sgt.. doktor suh aku buat ctg.. g lah buat ctg.. mase tu dekat pkl 2 da.. seb bek bln pose.. x yah nk lunch2.. mr.hubby setia menunggu.. rupenye jantung ank aku x regular denyutnye.. terlalu lemah doktor kata mgkn sbb aku tgh demam..fuurh..

Jadi.. nk dipendekkan cite doktor buat keputusan tuk ceaser jew aku.. aduuuuh mmg ralat sgt sbb x dpt bersalin cara normal.. sakit kontraksi da mmg rase tup2 kna ceaser lak.. kan bgus ceaser seblm kontraksi.. huhu berdebar2 jantung ku.. kencang mcm lari 100mtr tuh.. mase disorongkan ke OT (Operation Theater) mmg rase takut sgt.. da la mr.hubby xde ( mase ni die patah blk ke ofis sbb time off 2 jam jew).. doktor suh aku sign jew tanpa ty mr.hubby..doktor bleh plak phsyco aku dgn kate " awk boleh pkirkan baby awk x...kesian kat baby.." aduuh mmg kalah r dgn ayat die.. aku call hubby ckp kna ceaser.. terkezut mr.hubby x smpi  ofis lg patah blk ke spital...kesian da ler ofis jauh di Nilai nun... 

Aku da sign terus doktor sorong masuk OT.. asal ntah semua mcm sepintas kilat...ntah ape yg doktor tu kejarkan.. mgkn sbb risaukan keadaan bayi.. ye lah aku ni x tau pape.. kondisi bayi sgt bahaya atau x mane aku tau.. terus aku disuruh duduk utk buat suntikan bius separuh bdn.. mak aii. sakit gak bius tu.. kesannya smpi skang.. xleh jln or duduk lame skit.. sakitnya otot belakang aku yg kna bius tu.. bukan pinggang ok..

Dalam 5 minit mcm tu.. aku disuruh baring.. diselimut satu badan aku.. aku plak duk ngadap lampu siling yg besar gabak tu ( lampu tuk operation tu) nmpk dibahagian ari2 dibuka.. da operatenya kat situ.. doktor cubit aku..die ty sakit x.. aku ckp sakit.. pastu die cubit kuat2 agaknya..die ty lagi sakit mcm mane? sakit skit mcm kna gigit semut.. pastu aku nmpk dr atas lampu tu diorg duk toreh2 perut aku.. uissh best2.. dpt tgk real punye.. sebelum ni tonton youtube jew tgk ork bersalin ceaser n normal..huhuhu

x sampai 10 minit aku nmpk baby di tarik kuar.. eiii ank aku..ank aku.. hahah..  tp doktor x letak terus atas dada.. aku dgr die nangis n nurse terus bwk kuar...alaaaaaaaa nk peluk die.. aku curius knape diorg bwk baby aku kuar terus.. ade masalah ke kat baby aku... ala.... 1001 soalan membenak kat kepala aku ni... doktor dok tgh jahit2 perut aku, aku asyik ty..ank sy xde pape kan doktor.. mane ank sy.. doktor pun jwb.." kejap.. ank awk ok.. tgh mandikan tu.." pastu sorg doktor bwk satu bungkus kat aku..bertutup litup dgn kain hijau.. berdebar2 aku..ingat ank aku cacat ke, mati ke.. Ya Allah jgn lah aku dgr smua tu.. sekali doktor selak  skit kain hijau tu.. die kate tgk ni.. boy ke gurl..aku jwb boy.. knape doktor? sy nk tgk die..die xde pape kan.. doktor kate xde pape.. ni  die.. doktor selak skit tunjuk muka die.. ya Allah.. aku terus jwb.. comelnye.. betul ke?  doktor ckp..mmg comel..mcm ank org putih.. hihi.. lega aku..xde pape yg buruk berlaku...

AriQ at 2 hrs after his birth..

Itu sajelah ksah ku tuk kelahiran Ariq.. x sangka aku dpt rase diceaser.. punye la ari2 berdoa xnk ceaser.. la ni da ade 2 ank.. dua2 kaedah pun da rase..normal n ceaser.. nk tau pengalaman jaga kedua kaedah ni.. tu kna bukak nxt post la.. hihihi

♥...SinGGah LaGi Ye...♥

3 BuDak CoMel MenYamPuk.. :

Mrs. Adnan said...

su, best la blog ko especially pasal breastfeeding..aku tak fully breastfeed anak aku sbb xbeli lg equipment,lagipon bz memanjang..hehe.
keep on blogging n kalo senang2 jengah blog aku gak walaupun aku tak rajin berblogging..
lagisatu tips kan su, elakkan guna shortform semasa menulis blog, supaya orang yang membaca lebih faham.
buh-bye babe..xoxo :)

MuMMy CHoMell said...

..uittt bukan ke baby ko ske ngemping n kuat nyusu? asal ko x inform awal2 pasal equipment tu..leh aku dptkan dulu tuk ko..kat jb mmg susah cr..law nk area bukit indah tu ade kedai lengkap equipment tuk breastfeeding..lagi satu area damai jaya klu x silap.. aku law x guna shortform ni meg berjelar2 la cite aku..huhuhu..xpe2 law x paham baca, ko mengeja la...hihi

Mrs. Adnan said...

haha..tulis panjang2 pon takpe, aku lagi suka..lagipun kalo tak guna shortform, for sure penulisan ko jadi lebih mantop..:)
aku breastfeed anak aku time malam dengan weekend je sbb waktu keje aku malas nak pump manual.si baby lagi suka mengemping kat aku daripada minum susu dari botol.pantang tengok aku ada,takdenye dia nak susu dari botol.
area bukit indah ek?aku tak perasan lak..nantila aku usha2.thanks for the info.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
2