'

✿Terima kasih sudi singgah sini.. leave ur jejak here K.. i'll visit u later✿

Thursday, February 10, 2011

..Tanda baby dapat susu yang cukup..

Salam Ukhuwah...

Sudah menjadi kebiasaan bagi seorang ibu yang baru melahirkan  runsing dan keliru samada baby mereka mendapat susu yang cukup atau tidak.. biasanya ibu2 akan mengambil jalan mudah untuk mengenyangkan baby mereka dgn membeli saje FM (Formula Milk).. sebenarnya selepas beberapa minggu  baby dilahirkan, mereka akan lebih peka dengan keperluan mereka, reaksi menunjukkan mereka seperti tidak puas menyusu sedangkan baru diberikan susu adalah sesuatu yang normal..

Ibu2 harus ingat bahawa susu ibu mudah dihadam, dan dlm beberape jam selepas penyusuan baby akan berase lapar semula (biasanya dalam sejam hingga 3 jam)..

Baby yang baru lahir menerima 8 - 15 kali penyusuan dalam sehari.. dan susui la baby sekerap mgkn kerana tiada jadual khusus bagi mencatat keperluan baby itu sndr..

Mari kita lihat tanda-tanda seorang baby mendapat bekalan susu yang cukup:

 
Warna najis yang sihat
  • Pada bulan pertama bayi akan membuang air besar sekurang2nya 3 kali sehari. Warna najisnya berubah kepada kekuningan selepas hari ke 5 dilahirkan. Selepas sebulan barulah bayi akan kurang buang air besar, ada sesetgh bayi yang akan buang air besar sekurang2nya sekali atau 2 kali sehari
  • Selepas 5 hari dilahirkan berat badan bayi meningkat kepada 1 auns sehari sehinggalah umurnya 3 bulan
  • bayi membuang air kecil sekurang2nya 7 atau 8 kali sehari.
  • Kita dapat mendengar sndr bayi menelan semasa penyusuan
  • B akan berasa ringan selepas penyusuan.
Cara terbaik untuk mengetahui samada baby anda mendapat susu yang mencukupi adalah melalui najis dan perkembangan berat badannya (boleh dilihat dicarta perkembangan berat dan tggi baby pada buku rekod  perubatan mereka nnt)
cth rekod perkembangan bayi


Ibu2 jgn risau.. tuntutla ilmu penyusuan ni sedalam2nya..  kerana bila faham, mudah untuk kita tangani segala permasalahan berkenaan penyusuan susu badan ni.. ape2 pun smuanya diminda anda.. ingat... kehebatan susu ibu tiada tandingannya.. :)

Itu sahaja info tuk mlm ni.. nntkan nxt info ye.. Happy reading fwenss!!

*p/s: kwn2 juge bolehla demand nk info ape.. so mudah skit nk mengerah idea melalui bahan bacaan dan pengalaman sndr.. hihihi


♥...SinGGah LaGi Ye...♥

3 BuDak CoMel MenYamPuk.. :

FW said...

Nice Info on BF. Jom Support ibu2 BF:


Stand A Chance to WiN a BRAND NEW MEDELA FREESTYLE when you join "MOTHER of THE YEAR" Contest!

Specially brought to you by Faheem's Wardrobe.

Inquiry?Email us at: Contest @FW

Hanieqha said...

nak info and tips2 macam mna nk stop BF ni. huhu.. sebab baby dah setahun lebeh. susu botol x nak.. badan dah mcm tong dram dah.. hahahha

CARA2 MELAJUKAN BROADBAND ANDA YANG DAH HABIS LIMIT ATAUPON YANG LEMBAP"

Ainniah Zulkefli said...

ibu2 kena think positive...semua ibu mempunyai susu yang cukup untuk bayi masing2. kan? :)

terima kasih sebab support breastfeeding jugak.

jemput ke blog ain jugak bila2. :)
nanti ain akan singgah blog ni lagi.

www.ainniah.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
2